Inhuren
Inhuren
29/01

Bedrijventerrein

Column

Verschenen in Algemeen Dagblad op 29/01/2005

Dit is geen plek voor politiek, voor beleidsdiscussies, voor argumenten en tegenargumenten. Dit is een plek voor klein persoonlijk leed en waar mogelijk harde grappen.

En toch, en toch… Zomaar een kabinetsplan waar het me dun van door de broek sproeit: op allerlei plekken in ons land toestemming geven tot het bouwen van bedrijventerreinen, meestal ten koste van weilanden of andere varianten groen. Neem de Hoekse Waard (nu dat nog kan) :daar mag 23000 vierkante meter bt in. Of op. Waarbij bt altijd lelijke panden langs lelijke wegen omhekt door lelijke hekken oplevert, en dan hou ik me nog in over de mensen die er moeten werken. Oke, die zijn niet lelijk, die worden lelijk omdat ze zich aanpassen aan hun omgeving.

Luister, ik weet dat architecten mislukte mensen zijn die hun eigen tekortschieten continu aan andere mensen doorgeven, door ze in lelijke panden te zetten en onpraktische verbindingen te geven en afzichtelijke kleuren gebruiken en vreselijke gebruiksregels daar nog aan toevoegen en….oke, dat is nou eenmaal zo. Maar om nou de onderlaag van architectonisch Nederland bt’s te laten ontwerpen, en die dan overal in Nederland neer te zetten, langs wegen waar je overheen moet onderweg naar je eigen wel-gelukte huis, of aan de rand van prachtige weide-gebieden, dat gaat toch wat ver. Overal zie ik bt’s, de een nog erger dan de ander, en het argument dat het wel moet voor de economische ontwikkeling van een gebied is kul. Er staan bt’s leeg, het sterft van de kantoorruimte, en welicht wordt het gewoon es tijd economie in te ruilen voor welzijn, voor geluk. Ja, bedenk daar maar eens beleid bij, Jan Peter! Heb ik het volgende maand weer gewoon over mijn kapper, condooms of caravangebruik.