Dolf Jansen

Nieuws

Burgervader

Sinds gisteren het overlijden van Eberhard vd Laan bekend werd, ging het in dit land zomaar over lief zijn, voor je stad, voor elkaar, voor de mensen om je heen.

Nou zijn lief en lief zijn voor elkaar woorden waar de cynici en reaguurders zonder enige moeite mee aan de haal kunnen, maar het mooie is, daar hoeven we even niet naar te luisteren, dat hoeven we helemaal niet te lezen.

We leven in ingewikkelde tijden, politieke partijen trekken steeds meer naar rechts om al bestaande rechtse partijen wind uit zeilen te nemen, het naderende vrienden-voor –het-leven-kabinet laat in het uitgelekte vluchtelingen- en integratiebeleid zien hoe snel een sociaal en solidair land kan verharden, en ondertussen lijken de oorzaken van vluchtelingenproblematiek – oorlog, conflict, oneerlijke wereldeconomie, klimaatverandering – nauwelijks aangepakt te worden.

Dus, denk ik, dat we  juist in deze tijden de woorden en nalatenschap van vd Laan nodig hebben: blijf lief voor elkaar. Die simpele zin laat in ‘blijf’ zien waar we vandaan komen, en in ‘lief’ wat we nodig hebben: sociaal gevoel, betrokkenheid bij mensen om je heen, empathie, voor je eigen kansen gaan zonder anderen te schaden en soms zomaar wat van je eigen overvloed en geluk delen.

Blijf de lieve stad die je bent gaat over Amsterdam, natuurlijk, maar evenzogoed over Utrecht, Rotterdam, Leeuwarden, Goes, Venlo. Het gaat over dit land en de wereld waarin we leven.

De man die dat nalaat en daarnaar leefde, was meer dan de bestuurder van een grote stad. Hij was een burgervader.