Dolf Jansen

Nieuws

12 april: Dolf Jansen bij Larie

Dolf Jansen samen met Sanne Wallis de Vries in LARIE op zondagavond 12 april om 21:25 op NPO3

Diepzinnig debat 
Is de man beter in bed, of juist de vrouw? Moet de maan worden afgeschaft? Het zijn voorbeelden van vragen waarover in Larie diepzinnig in debat wordt gegaan. Wie brengt zijn standpunten het best en grappigst? Wie gelijk het gelijk aan zijn zijde heeft, bepaalt het publiek.  

Bekende cabaretiers
De cabaretiers Howard Komproe, Sanne Wallis de Vries, Jan Jaap van der Wal, Dolf Jansen, Karin Bruers, Henry van Loon, Ronald Snijders, Carolien Borgers, Eva Crutzen, Tex de Wit en Emilio Guzman hebben al hun medewerking aan één of meerdere uitzendingen toegezegd.

Larie kun je hier terugkijken.

5 maart: Dolf bij PAUW

Vanuit de Rode Hoed in Amsterdam presenteert RTL vanavond het eerste grote verkiezingsdebat. Grote afwezige is Geert Wilders, die vanochtend liet weten dat hij te ziek is om deel te nemen. Wel strijden Mark Rutte, Diederik Samsom, Emile Roemer, Alexander Pechtold en Sybrand Buma om de gunst van kiezer. Wat valt op en wie is de winnaar? Bij Pauw de nabeschouwing met Ferry Mingelen en Dolf Jansen.

Terug kijken kan hier

februari: Dolf in Cambodja voor Oxfam Novib

In een week tijd bezoekt Dolf in Cambodjaanse steden en dorpen programma’s, partners en collega’s van Oxfam Novib. Hier zal hij met eigen ogen zien wat de directe gevolgen zijn van klimaatverandering op kleine boeren. Hiernaast dompelt Dolf zich onder in de problematiek in de kledingindustrie en focust hij zich op landjepik Een thema wat Dolf nauw aan het hart ligt. 

Volg Dolf op zijn reis door Cambodja en lees, bekijk en luister naar zijn ervaringen.


22 jan: Column in 'Jouw vrijheid, mijn vrijheid'

Vrijheid

In de komende twee minuten mag ik zeggen wat ik wil. We lijden namelijk dezer dagen allemaal ernstig aan vrijheid van meningsuiting, en in dit programma al helemaal. Het zou wat zijn, dat m’n column op deze plek zou worden ingekort, omdat ik dingen zeg die de eindredactie of u, de kijker, onwelgevallig zijn. 

Nog mooier zou zijn dat je bij n schimmig Aziatisch wedkantoor kan inzetten op de kans dat deze column integraal wordt uitgezonden, dat ik dan een groot bedrag inzet op censuur in dezen, en dan vijftig keer m’n eigen inzet zou terugwinnen, maar ik dwaal af..

Ik mag de profeet keihard satirisch benaderen, zoals cartoonisten soms doen; ik mag zeggen dat nine-eleven en de aanslagen in Frankrijk onderdeel zijn van een grote Joodse samenzwering, zoals zogenaamde geestelijk leiders schoolkinderen wijs weten maken; ik mag, zoals geachte afgevaardigde Wilders laatst deed, zeggen ‘dat niet alle moslims terrorist zijn maar dat alle terroristen wereldwijd wel  moslim zijn’, en ik mag daar gelijk op antwoorden door te zeggen ‘dat niet alle PVVers in het parlement domme, kortzichtige, haatdragende dingen zeggen, maar dat alle domme, kortzichtige, haatdragende dingen in het parlement wel door PVVers worden gezegd’. Afijn, u begrijpt wat ik bedoel. Vrijheid. Van meningsuiting. 

Ik weet het natuurlijk ook niet he, maar zou het kunnen dat het grootste misverstand is dat vrijheid van meningsuiting betekent dat je alles mag zeggen, dat je alles moet kunnen zeggen en dat allerlei mensen dat dus ook zijn gaan doen, terwijl het er eigenlijk altijd om gaat dat je verantwoordelijkheid moet nemen voor wat je zegt, dat je er over nagedacht hebt, dat het iets betekent, dat het een zuiver doel dient. Het gaat er niet om dat je alles mag zeggen, het gaat erom wat je zegt en waarom. Het gaat erom wat je ermee wilt. En dat heeft volgens mij te maken met je normen. Fatsoen. Medemenselijkheid. En wereldbeeld.

Pijn doen om het pijn doen, vloeken om het vloeken, een religie beledigen om het beledigen is volstrekt oninteressant.

Je mag alles zeggen wat je wilt, in dit prachtige vrije land. Maar als je er geen verantwoordelijkheid voor neemt, als het alleen maar hard&hatelijk is, betekent die vrijheid niks.

En zal ik op elke plek die mij gegeven is reageren: ‘U bent geen volksvertegenwoordiger die staat voor de vrijheid, u bent angst met n rode stropdas; of: ‘U bent net zo min geestelijk leider als ik succesvol sumoworstelaar’.

Je mag alles zeggen wat je wilt, in dit prachtige vrije land, maar doe het nooit in de trein, als terecht boze Groningers meeluisteren, sorry, ik dwaal weer af. Met n grapje, en dat is op NPO2 natuurlijk weer niet de bedoeling..

Je mag alles zeggen wat je wilt, in dit prachige vrije land, maar die vrijheid van meningsuiting betekent niks zonder verantwoordelijkheid en idee. 

 

Kijk de column uit "Jouw vrijheid, mijn vrijheid" hier terug. De column start op 40 min en 55 sec.

Spijkers column 10 januari 2015

Welkom bij Spijkers met Koppen, al meer dan 25 jaar stampvol diepgaande gesprekken, schuimende debatten en geregeld harde grappen, in cabaretscenes, in columns, in die gesprekken en debatten ook. Dat we dat kunnen en mogen doen, elke zaterdag, zou je vrijheid kunnen noemen. Dat we alles en iedereen, in politiek en religie en cultuur en de rest van het leven, aanpakken, zou je vrijheid kunnen noemen. Dat we in een land leven waar we dat doen, dat durven doen, is vrijheid.

En dat we in onze satire geregeld mensen raken, beledigen, een beetje pijn doen, dat is nou precies waar het interessant wordt. Die grap, die column, die scene legt namelijk iets bloot. Iets dat mij als satiricus opvalt, ergert, kwaad maakt, verbaast, wat dan ook; iets wat bij laat ik zeggen de ontvangende partij, gevoelig ligt.

Satire mag pijn doen, moet soms pijn doen, en degene die de grap maakt, de columnist, de cabaretier, de presentator, de cartoonist niet te vergeten, bepaalt de norm, bepaalt de grens. Waarbij de grondregel is: het is satire, dus er moet wel om gelachen worden. Pijn doen om het pijn doen, vloeken om het vloeken, een religie beledigen om het beledigen is volstrekt oninteressant.

Dictators, religies, alles en iedereen die zichzelf te serieus nemen, kunnen niet omgaan met satire, want het zaagt een poot weg van je overdreven grote stoel, het duwt een taart in je gezicht, het trekt aan je onnodig zwarte baard. En terwijl dat gebeurt moet iedereen keihard lachen. Waarbij ik ook graag nog even opmerk dat t verdomd lastig is, een column schrijven terwijl je constant uit solidariteit je pen boven je hoofd moet houden. 

Gaan we door met wat we doen, zoals we het deden? Zeker wel! Simpel gezegd: omdat je satire niet een beetje kunt doen, dan wordt het onschuldig vermaak, daar is niks mis mee, maar daar ga ik niet elke zaterdagochtend mn bed voor uitkomen.

Ik begrijp dat tegen n kalashnikov niet en niets te lachen valt, maar als ik mn mond hou winnen de bad guys en de mufti’s en mullahs met hun [lange zwarte baard en] haatpraat, en als ik me neerleg bij termen als 'het is oorlog' verliest de vrede, dus dat zal ik niet meegaan met n politicus die zelf mensen uitsluit en mensen de mond wil snoeren, en dat ook nog onder de gejatte vlag van 'de vrijheid'.

Misschien heb ik wel n bord voor mn kop, maar op dat bord staat je m'apelle Charlie, dat was al zo, dat is zo, dat blijft zo..

Ik eindig met hoopvolle woorden uit 2005 van Huub vd Lubbe: 

Natuurlijk zijn er pummels
Zakkenwassers en etters
Ophitsers en zwetsers
Vernachelen het feest
Natuurlijk er zijn eikels
Er zijn drabbers en zeikers
Tirannen, foute mannen
Ze zijn er altijd geweest

Kijk om je heen

Wij zijn er ook nog
Wij zijn met de meesten
Met mensen die snappen hoe je als vriend
Door de verschillen heen over de grenzen
Elkaar recht in de ogen kunt zien