Dolf Jansen

Nieuws

30 dec: Oudejaars 2016 online

Op 30 december zet Dolf Jansen Veilig, zijn Oudejaars 2016, integraal op internet. Opgenomen in een uitverkocht theater de Veste in Delft op 22 december, geen montage, geen make up, geen script….2016 zoals het was: hard, poetisch, meedogenloos, ontroerend en heel erg grappig, ook.

Omdat niet iedereen naar het theater gaat

Omdat sommige mensen liever naar hun scherm kijken dan naar de pezige cabaretier in real life

Omdat Dolf zijn voorstelling en zijn woorden van empathie en menselijkheid graag met zoveel mogelijk kijkers wil delen

Omdat sommige mensen liever gratis kijken dan een kaartje kopen

Omdat er nog wat ruimte was op het grote YouTube

 30 december, 20uur15, Oudejaars 2016 uitroepteken.

En na dat tijdstip natuurlijk op elk gewenst moment alsnog of nog een keer te bekijken. Tot het einde der tijden of toch op zijn minst tot aan de inauguratie van de heer D.Trump. Gelukkig nieuwjaar!

2 dec: Dolf te gast bij PAUW

Dolf Jansen blikt terug op 2016 in zijn voorstelling ‘Veilig’. In rap tempo behandelt Dolf onder meer het Correspondent’s Dinner, treitervloggers, asielzoekers, hangturken, feiten en gevoelens, Bonzai-boompjes, wadlopen, de Maag-Lever-Darm-stichting, Johan Derksen en alle Grote Helden Die Ons Ontvielen. Vanavond een voorproefje in PAUW rond de klok van 23:00 op NPO1


9 nov: Dolf opent Nieuws BV: Wij-denken

Dolf opent vandaag Nieuws BV net na 12:00 met zijn kijk op de verkiezingsuitslag in Amerika.

Trump

Elke avond praat ik in mijn oudejaarsvoorstelling Veilig over de verharding, over hoe mensen steeds meer tegenover elkaar lijken te staan, en ik vraag me af wat je er zelf aan kunt doen, mee kunt doen.

Vanochtend was het niet echt prettig wakker worden met een man als volgende president van de VS die wij zien als een soort horrorclown die zijn kapsel een stuk belangrijker vindt dan de waarheid, die wordt ondersteund door de KuKuxKlan, klimaatontkenners, boos blank Amerika en verder iedereen die, vaak met reden, Hilary Clinton wantrouwt. Het leek mij alsof je moest kiezen tussen Geer en Goor. In je bed.

 Uit de verheugde reacties op het komende Trumpistan blijkt de kracht van het wij-zij-denken: jullie, links, de media, de elite, julie zaten ernaast, jullie hebben verloren. Ik denk dat, als Trump gaat doen wat hij beweerde, dat de wereld gaat verliezen, het klimaat, de economie, vrouwen, latino’s, zwarten, homo, mensen zonder wapens en iedereen die al aan de onderkant van de samenleving zit en vanuit een van die glimmende Trump-torens helemaal niet zichtbaar blijkt te zijn.

Maar wat ik bedoel is dit: in plaats van het wij-zij-denken, in plaats van de verharding, kunnen we - kun je, kan ik - alleen maar wij-denken zetten, noem het saamhorigheid, menselijkheid, solidariteit, noem het empathie, noem het al die dingen die je zelf in de hand hebt, met en voor de mensen dichtbij je, de mensen in je gemeenschap, de wereld. Ook als je het eigenlijk nogal oneens bent over dingen.

Wij kunnen de hele grote wereld niet veranderen, wij kunnen de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen niet veranderen, wij kunnen alleen onszelf veranderen, hoe wij in die woelige wereld staan. Make yourself great again.

En omdat het niet makelijk wordt, citeer ik wat Bruce Springsteen 2 dagen geleden zong in the city of brotherly love, Philadelphia: 

My father said "Son, we're lucky in this town,
It's a beautiful place to be born.
It just wraps its arms around you,
Nobody crowds you and nobody goes it alone"

"Your flag flyin' over the courthouse
Means certain things are set in stone.
Who we are, what we'll do and what we won't"

It's gonna be a long walk home
Hey pretty darling
Gonna be a long walk home
 

8 okt: Hardverwarmend bij NPO1

De voorstelling 'Hardverwarmend' waar Dolf afgelopen seizoen mee getourt heeft langs de theaters wordt op zaterdag 8 oktober uitgezonden om 22.30 uur op NPO1. De herhaling is een week later op 15 oktober om 22:30 op NPO1.

Mis het niet!