Dolf Jansen

Nieuws

22 feb: Reactie op DWDD van 21 februari

Gisteravond mocht ik aanschuiven bij de meest glimmende en dynamische tafel van het Nederlandsche Televisielandschap, DWDD. Ik zit daar wel vaker en neem meestal wat grapjes of fijne liedjes mee. Gisteren ging het echt ergens over. Vreselijke voorvallen en afzichtelijk gedrag binnen hulporganisaties, hoe ik daar als ambassadeur van Oxfam-Novib mee omga, en hoe nu verder.

Het was een meer dan stevig gesprek, maar dat kan ik wel aan.

Ik hoop en denk dat ik duidelijk heb gemaakt hoe vreselijk ik de aanleiding van het gesprek en alle ophef vind, waarom ik ambassadeur was en blijf van Oxfam-Novib en waarom het volgens mij juist van het grootste belang is actief te blijven voor alle organisaties die zich inzetten voor kinderrechten, vrouwenrechten, onderwijs, tegen mensenhandel/smokkel en alles wat verder samenhangt met de seksindustrie, voor familyplanning, voorbehoedsmiddelen en keuzevrijheid van de vrouw, voor wat je een rechtvaardiger wereld zou kunnen noemen. 

Dus dat.

Heel veel dank voor je blijk van steun, lieve bericht, hart onder mijn riem en/of milde belediging met liefdevolle ondertoon! 

Hierbij mijn persoonlijke reactie op vreselijke bericht over Oxfam-Britain en de reacties daarop

The Times bracht vandaag een stuk over vreselijk gedrag en gebeurtenissen op Haiti in 2010/11, waarbij mensen van Oxfam-Engeland aldaar betrokken zijn geweest. Ik heb, net als al degenen die er vandaag op hoge toon reageren, geen idee wat er echt gebeurd is, maar vind wat ik lees walgelijk en vreselijk. Omdat ik in Nederland al meer dan 15 jaar ambassadeur ben van (Oxfam-)Novib, schrijf ik er iets over. Alles dat het werk van Oxfam en OxfamNovib in diskrediet brengt en moeilijker maakt, maakt mij verdrietig en boos. Verdrietig, omdat het soort gedrag waarover geschreven wordt lijnrecht staat tegenover hoe ik vind dat je met elkaar omgaat, hoe je je gedraagt, hoe je verantwoordelijk bent voor je gedrag, en de gevolgen daarvan voor anderen. En boos, omdat het werk van Oxfam en Oxfam-Novib zo fokking belangrijk en nodig is: armoedebestrijding, vrouwen- en kinderrechten, tegengaan van klimaatverandering, oplossingen voor vluchtelingenproblematiek wereldwijd, eerlijke handel, een rechtvaardiger wereld. En tegen alles wat dat moeilijker maakt - en al helemaal het seksueel wangedrag van een aantal mensen – verzet ik me. Juist ook omdat de toon in media en op social media, als het gaat over ontwikkelingssamenwerking, hulporganisaties etc, al vaak zo hard is, omdat we leven in een tijd dat Nederlandse politieke partijen/bewegingen pogingen doen wat er nog over is van internationale hulp te snoeien, een tijd dat een grote Britse krant pleit voor het helemaal stopzetten van internationale hulp. Ik veroordeel het wangedrag waar het hierboven over gaat, en zet me met alles wat ik heb in als ambassadeur van Oxfam-Novib.

THE LSB EXPERIENCE - THE STORY OF THE TROUBADOUR, MET O.A. DOLF JANSEN

ODE AAN AMERIKAANSE WEST COAST SONGS, MET DOLF JANSEN, MARCEL LUNTUNGAN, HANS SLIGTER, SJOERD VAN DEN BROEK, ROB HENDRIKS EN PETER DEIMAN

The LSB Experience, vijf mannen met een groot kloppend hart voor de muziek van the Westcoast. En precies daarom nemen ze U mee naar the Troubadour. The Troubadour is een van de meest beroemde music clubs van Amerika. Veel muziekhelden van The LSB Experience startten hun muzikale carrière in the Troubadour: Jackson Browne, The Eagles, James Taylor, The Byrds, Crosby, Stills & Nash. Joni speelde er, Springsteen, Carole King, Neil Young… In The Story of the Troubadour hoort u de mooiste liedjes van deze helden, en hoort u van Dolf Jansen het verhaal van de club, van Doug Weston, flamboyant oprichter en eigenaar van the Troubadour, van wurgcontracten, seks en hier en daar een beetje drugs. Soms. The Story of the Troubadour: prachtige liedjes, mooie verhalen en hier en daar een stapel onnodige grappen.

Recensie

Klik hier voor de speellijst 

30 dec: Oudejaars 2017 online om 20:15

Op 30 december zetten Louise Korthals & Dolf Jansen #omdatwehetwaardzijn, Oudejaars 2017, integraal op internet. Opgenomen in een uitverkochte Kleine Komedie te Amsterdam, geen montage, beetje make up, geen script….2017 zoals het was: hard, poetisch, meedogenloos, ontroerend en heel erg grappig, ook. 

Omdat niet iedereen naar het theater gaat
Omdat sommige mensen liever naar hun scherm kijken dan naar cabaretiers in real life
Omdat Dolf & Louise hun voorstelling en hun woorden van empathie en menselijkheid graag met zoveel mogelijk kijkers wil delen
Omdat sommige mensen liever gratis kijken dan een kaartje kopen
Omdat er nog wat ruimte was op het grote YouTube

30 december, 20uur15, Oudejaars 2017 uitroepteken. 
En na dat tijdstip natuurlijk op elk gewenst moment alsnog of nog een keer te bekijken.

Gelukkig nieuwjaar!

Te bekijken vanaf 30 december, 20:15 op het Youtubekanaal van Dolf Jansen

Burgervader

Sinds gisteren het overlijden van Eberhard vd Laan bekend werd, ging het in dit land zomaar over lief zijn, voor je stad, voor elkaar, voor de mensen om je heen.

Nou zijn lief en lief zijn voor elkaar woorden waar de cynici en reaguurders zonder enige moeite mee aan de haal kunnen, maar het mooie is, daar hoeven we even niet naar te luisteren, dat hoeven we helemaal niet te lezen.

We leven in ingewikkelde tijden, politieke partijen trekken steeds meer naar rechts om al bestaande rechtse partijen wind uit zeilen te nemen, het naderende vrienden-voor –het-leven-kabinet laat in het uitgelekte vluchtelingen- en integratiebeleid zien hoe snel een sociaal en solidair land kan verharden, en ondertussen lijken de oorzaken van vluchtelingenproblematiek – oorlog, conflict, oneerlijke wereldeconomie, klimaatverandering – nauwelijks aangepakt te worden.

Dus, denk ik, dat we  juist in deze tijden de woorden en nalatenschap van vd Laan nodig hebben: blijf lief voor elkaar. Die simpele zin laat in ‘blijf’ zien waar we vandaan komen, en in ‘lief’ wat we nodig hebben: sociaal gevoel, betrokkenheid bij mensen om je heen, empathie, voor je eigen kansen gaan zonder anderen te schaden en soms zomaar wat van je eigen overvloed en geluk delen.

Blijf de lieve stad die je bent gaat over Amsterdam, natuurlijk, maar evenzogoed over Utrecht, Rotterdam, Leeuwarden, Goes, Venlo. Het gaat over dit land en de wereld waarin we leven.

De man die dat nalaat en daarnaar leefde, was meer dan de bestuurder van een grote stad. Hij was een burgervader. 

6 oktober: Dolf bij DWDD

 

 

Een eerlijk salaris en minder werkdruk. Dat is de reden waarvoor vandaag de basisschoolleraren staken, 90% van de scholen was dicht. 60.000 docenten trokken naar Den Haag om de actiedag kracht bij te zetten. Drie leraren van de TheresiaSchool in Rotterdam-Zuid, Maaike Ivo, Karis Ketelaar en Mabel Mercedes Ramirez, waren aanwezig, Dolf Jansen stond de hele dag als spreekstalmeester op het actiepodium. 

5 oktober: Dolf bij Pauw

Leraren in het basisonderwijs gaan weer de bres op voor meer salaris en minder werkdruk. Tim den Besten en Dolf Jansen hebben zelf mooie herinneringen overgehouden aan hun schooltijd en brengen een ode aan juffen en meesters. Dit aan de vooravond van de landelijke staking op 5 oktober in Den Haag.

Lowlands 2017

Was jij bij de eerste Lowlands in 1993 of speelde je toen liever met Playmobil? Misschien was je zelfs nog niet eens geboren. Het maakt allemaal niets uit, want Lowlandshits zijn tijdloze hits! ‘Insane in the Brain’? Check! ‘(You Gotta) Fight for Your Right (to Party!)? Ja, duh! ‘I Bet You Look Good on the Dancefloor’? Absoluut! Er zijn er vele voorbijgekomen in 25 jaar Lowlands en je hoort ze allemaal tijdens De Grote 25 Jaar A Campingflight to Lowlands Paradise Greatest Hits Sing-along op zaterdagochtend in de Alpha.

Tijdens dit spetterende flashbackspektakel vol legendarische meebrulhits en andere onvergetelijkheden wordt de all-time greatest Lowlandsgangmaker Dolf Jansen bijgestaan door een muzikaal dreamteam onder leiding van drumbeest Martijn Bosman. Wie er nog meer langskomen? De Jeugd van Tegenwoordig, Heideroosjesheld Marco Roelofs, Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin en zelfs Kees van Hondt – de man wiens feestjes van Andorra tot Zimbabwe bekendstaan als het ultieme geluk. 

Beste. Jubileumfeest. Ooit. Want zoals Dolf zegt: ‘Er zijn dingen die je maar een keer in je leven meemaakt: Feyenoord kampioen, een frisruikende slaapzak, 4 integere politici bij elkaar en natuurlijk De Grote 25 Jaar A Campingflight to Lowlands Paradise Greatest Hits Sing-along!

We zijn opgehouden met tellen hoe vaak Dolf Jansen op Lowlands gestaan heeft, dus als er een cabaretier is die de titel Mr. Juliet mag dragen, is hij het wel. Omdat het alweer een paar jaar geleden is dat hij onze tjokvolle theatertent op zijn kop zette, is ons 25-jarig jubileum een perfect moment voor een glorieuze comeback. Jansen tourt vanaf september vier maanden met Louise Korthals met de oudejaarsvoorstelling ‘Omdat We Het Waard Zijn’, maar komt zoals gewoonlijk met een unieke, speciaal voor Lowlands Paradise gemaakte set naar de festivalpolder. Op zondag om 21:00 in de Juliet