Dolf Jansen

Columns

Sotsji

Verschenen in Vroege Vogels op

Voor mij als eenvoudige hardloper slash columnist van dienst zijn de Olympische Spelen het hoogst haalbare. Of eigenlijk het hoogst onhaalbare, want ik kan trainen wat ik wil, maar zal nooit een nivo halen laat staan gehaald kunnen hebben dat ook maar in de buurt komt van het steile pad naar de top van de Olympus. Maar toch, ook als liefhebber en toeschouwer vind ik het idee van Olympsche Spelen - een keer per vier jaar de allerbeste atleten op een plek bijeen en dan maar kijken wie hoger, sneller en verder kan - een fascinerend en inspirerend gegeven.

Komende vrijdag beginnen de Olympische Winterspelen, een concept waar ik iets minder mee heb, omdat ik skeleton en ondersteboven snowboarden toch iets minder serieus neem dan atletiek en wielrennen, maar toch, Olympische Spelen, uitroepteken. En dan ook nog met een paar sporten waarin wij, dat is een typische topsportterm, waarin wij medailles gaan halen.

Over de seksuele geaardheid van deze Spelen hoef ik het vast niet te hebben, maar toch, heel even: Ireen Wust is de beste schaatsenrijdster ter wereld en valt eigenlijk nooit, maar prive valt ze op mannen en vrouwen…laat ik t zo zeggen, binnenbocht, buitenbocht, t maakt Ireen niet zoveel uit. Maar als ze na n gouden medaille met haar vriendin hand in hand door Sotsji zou lopen, voert ze propaganda om de Russiese jeugd te bederven en kan ze worden opgepakt. De Coubertin ligt te tollen in zijn tombe, denk ik, en ik vind t een schande.

Maar dan, de echte reden voor deze column. De Spelen van Sotsji worden, als ik de officiele site mag geloven, de groenste spelen ooit. Mijn eerste gedachte was trouwens, dat klopt, van groen, want Sotsji is een soort subtropies gebied, dus wellicht verwijst het naar de kleur van de ski-pistes, maar nee, het gaat echt over groen als in milieubewust en -besparend, duurzaam, afijn, u kent de toepasselijke termen. Weet u wat, ik citeer even: Participants in the Olympic project give special attention to issues of environmental protection and the integration of «green» standards. In Russia, green standards are being applied for the first time on a national scale during the construction of Olympic venues and infrastructure.

Het zou waar kunnen zijn, maar het doet me eerlijk gezegd ook nogal denken aan het soort ronkende teksten dat werkelijk elk bedrijf tegenwoordig door een ingehuurd marketingburo met of zonder de hulp van wat lijntjes coke op zijn site en in zijn brochures laat copypasten.

Olympische Spelen kosten, de afgelopen decennia zeker, klauwen vol met geld en zijn mede daarom verworden tot een schimmig feest van commercie en machtsspelletjes. En wat leugens over environmental protection en integration of «green» standards kunnen daar best bij. Zeker in Rusland anno 2014 waar Putin net zoveel met gerechtigheid heeft als Fransje Weekers met belastingambtenaren.

Ik wil zo graag al die bedrijven en organisaties geloven, van duurzame accountantsfirma’s tot groene autoverhuurders, van Coca Cola tot Cool Cat, ja zelfs Putin en z’n Olympisch beringde vazallen. Alleen, die feiten he, altijd weer die feiten…

Er is vuilnis en ander afval gedumpt, waardoor grondwater besmet raakt, ondermeer door de nationale spoorwegen; als je dat leest valt n beetje vertraging zo nu en dan eigenlijk best mee. Om berghellingen wat geschikter te maken voor ingewikkelde pistes en spuitsneeuw zijn er duizenden hectares bos gekapt; als je dat leest is die Olympus opeens n stuk minder mooie berg. Een groep dolfijnen, die vooralsnog de Japanse moordlust ik bedoel het Japanse wetenschappelijk onderzoek bij Taji heeft overleefd, wordt ingezet als attractie; als je dat leest is het Dolfinarium Harderwijk eh nog steeds n slecht idee. En, onvermijdelijk en tot slot, mensen die iets dieper nadenken over wat echt green en environmentally friendly  is, worden als milieu-activist monddood gemaakt of opgepakt.

Ik ben geloof ik iet tegen grote evenementen en weet ook wel dat we, helaas, met bijna alles wat we doen en consumeren, schade toebrengen en dingen opmaken, maar als je inderdaad, Vladimir,  51 miljard dollar hebt uitgeven aan twee weken hetero-sneeuwpret, dan had er volgens mij echt meer duurzaams, groens en toekomstgerichts ingezeten. Afijn, let the games begin…!