Dolf Jansen

Columns

Nieuw jaar

Verschenen in Vroege Vogels op

Dames, heren en alle gendermogelijkheden daartussenin of daar buitenom zelfs, tot u spreekt uw columnist. Jazeker, nog steeds en steeds weer. De eindverantwoordelijken van dit onvolprezen en overdreven vroeg uitgezonden programma hebben mij gevraagd om ook voorlopig nog op maandelijkse basis tot u te spreken. U denkt dan: Giel Beelen was zeker te duur, ik denk dan: wat een prachtige plek om mijn observaties met u te delen, en wat ben ik blij dat ik dit zeker niet voor het geld doe. Waarna de samensteller van VroegeVogels in mijn oor tettert ‘je zou ook eens een keer een nota kunnen sturen, prutser!’ En ik terugglimlach ‘ik doe dit uit liefde voor de natuur en al die luisteraars die klaarblijkelijk minder slaap nodig hebben dan ik… Waarvan akte.’

Afgelopen zomer kreeg ik een kadootje, een origineel VroegeVogels-nestkastje, voor in mijn tuin. Er zit een ingang aan de voorkant, een kek dakje erbovenop, en er hangt een cameraatje in, zodat u, als u de site weet te vinden en de code weet, of een Russische hacker kent, kunt zien wat er gebeurt in zo’n duurzaam houten vogeloptrekje. Ik ben er blij mee, en een ontheemd vogelgezin ook – nee, ik weet niet wat voor vogels het zijn, ik ben hier niet aangenomen om mijn HansDorrestijn-gehalte -, maar het roept ook een aantal vragen bij me op. Die ik graag met u deel:

Hebben vogels recht op privacy? hebben vogels privacy? wat doen ze eigenlijk allemaal in die nestkastjes? mogen wij dat weten? waarom mishandelen ze hun kinderen? waarom doen wij dat niet? doet u dat wel? zijn daar beelden van?

Hebben vogels rechten? en planten?! hebben planten rechten? denkt u dat rucola het leuk vindt in een stamppot te verdwijnen omdat een of andere schreeuwerige kok dat excquise vindt? hoe spel je excuise? waarom niet? als een kok een gerecht verklooit maakt ie dan zijn excuises? zou u liever een andere ex kiezen?

Zei uw vader ook altijd ‘je hebt niks te kiezen!’? is uw vader wel uw vader? weet uw moeder dat zeker? weten we niets zeker, behalve geboorte, dood en tussendoor te hoge belastingtarieven? bent u 50+? hoort u bij 50+? is Henk Krols of gewoon enthousiast?

had Erdogan seks met een geit? had Cameron seks met een varken? had Ruud Lubbers seks met alles met n hartslag? heeft Mark Rutte seks? als hij geen seks heeft, hoe komt hij dan elke dag zo enthousiast? zou Rutte iets ontdekt hebben dat nog lekkerder is dan seks? mogen wij weten wat dat is? alsjeblieft? gaat ie dat alleen vertellen aan iedereen die in maart VVD stemt? 

Betekent n deo die 48 uur bescherming biedt eigenlijk dat je je twee dagen niet doucht? douchen pubers te lang omdat ze smetvrees hebben of omdat ze even geen gezijk van hun ouders willen horen? plast u onder de douche? plast u onder mijn douche? wilt u daar mee ophouden? wat doet u eigenlijk in mijn douche?

Weet Google alles van U? Wilt u dat wel? accepteert U cookies? gaat u akkoord met de algemene voorwaarden? denkt U ook dat al uw emails gelezen worden? wie zou dat doen dan? zet U er ook wel eens voor de grap een ingewikkelde Arabische naam in? is een moslim ooit spekkoper?

Is er nog hoop, voor het klimaat, de wereld, de aarde, de mens? zijn wij het die daarvoor zorgen? kunnen wij met ons gedrag, onze invloed, ons voorbeeld aan anderen, de lobyyisten in Europa, het kabinet-Trump en alle klimaatontkenners en cynici verslaan? denk ik van wel? ben ik dan een naieveling, of iemand die gelooft in de kracht van de mens? van elk mens?

Ben ik een romanticus? heb ik wel eens een postelastiek als cockring gebruikt? is het eigenlijk de postduif en de ganzenveer waar ik naar terugverlangt? wat denkt U dat die gans daarvan vond? mogen wij alles weten van de postduif? en van die gans, de Haagse ooievaar, de huismus, en de fel-blanke meeuw van de PVV? mogen wij alles weten van vogels? van alle vogels? hebben vogels recht op privacy?

Zijn dit wat veel vragen voor de eerste ochtend van dit nieuwe jaar? Kunt u er nog een aan, inclusief antwoord?

Wens ik u een gelukkig, gezond, vredig en zo groen mogelijk 2017? Ja, zeker!