Dolf Jansen

Columns

Lelystad

Verschenen in Vroege Vogels op

Onlangs zag ik Luchthaven Lelystad van bovenaf. Niet omdat iemand in Biddinghuizen me met een immense katapult die kant op had geschoten, niet eens omdat een van de coke stijfstaande visser uit Urk me zo een schop onder mijn hol had verkocht dat ik pas in de buurt van Almere weer landde, nee hoor, gewoon, een luchtfoto. Ik werd wel blij van wat ik zag. Een klein provinciaal vliegveld, anderhalf serieus gebouw, wat gele autootjes eromheen en een vrolijk rood-wit-bestreepte verkeerstoren, die niet heel erg hoog leek, maar goed, in de polder is vrij weinig waar je overheen moet kijken. Even doorlezen leerde me dat er natuurlijk een start- en landingsbaan is, en ook een grasbaan. Maakt me ook alweer blij, een baan van gras waar ultra-lite vliegtuigjes gebruik van kunnen maken. Bbbrrrrrrrrrrrffffff…

 

Maar nu de keiharde realiteit van afgelopen week: Lelystad Airport – jazeker, motherfuckers, een vliegveld is voor boeren en mannen met een ultra-light-propellor-dingetje, wij zijn een airport, nou nog even een bord schilderen met International erop and we are in zoals ze dat noemen business…-, Lelystad Airport dus mag uitbreiden, gaat uitbreiden en wordt daarmee ‘een filiaal van Schiphol’. Schiphol zit namelijk aan zijn grenzen, Schiphol kan niet meer groeien. Wellicht herinnert u zich nog hoe er doorlopend met vliegbewegingen, tijdstippen, aantallen en geluidsnormen is gevogeld, om de groei maar door te kunnen laten gaan, danwel de suggestie van binnen normen blijven overeind te houden, maar nu is de absolute grens echt daar. En dan mogen we nog blij zijn dat die vliegtuigbommen dinsdag een stukje verderop lagen, want als er een hele landingsbaan BOEM buiten gebruik zou gaan zou de hele Nederlandsche Economie instorten, dat hoef ik u niet uit te leggen.

Simpel gezegd spreken we binnen deze maatschappij normen af, tot hier en niet verder. Vaak heeft dat te maken met de belangen van mensen, gezondheid, natuur en milieu en leefbaarheid aan de ene, en de economie, het grote geld, de aandeelhouders aan de andere kant. Dus, voorbeeld, je maakt met autofabrikanten hele duidelijke afspraken over wat wel en niet mag kwa uitstoot, die fabrikanten gaan daarmee aan het werk, testen dat wetenschappelijk, en daarna weet je, als consument, als politiek, dat het goed zit…

Echt hoor, het feit dat steeds duidelijker wordt dat grote delen van de auto-industrie dit soort normen, die uiteindelijk over uw longkanker en de astma van uw kleinkinderen gaat, aan hun laars hebben gelapt is een ongekend schandaal. Je tilt de boel, je lobbyt je de tyfus, je verkoopt alle auto’s die je wilt verkopen, het geld stroomt binnen, en de gevolgen voor gezondheid en mlieu zijn in goed Lelystads een afterthought…

 

Het feit dat alle Nederlandse kolencentrales vooralsnog open mogen blijven met als redenatie dat we ook met die CO2-uitbrakende centrales, de normen niet gaan overschrijden. Dan schreeuwt u toch, op dit vroege tijdstip, HOU OP MET JE NORMEN, MET NORMEN WORDT GESJOEMELD, NORMEN ZIJN EEN MANIER OM GOED TE PRATEN WAT NIET DEUGT, GA NOU EIN DE LIJK VOOR ENERGIE-TRANSITIE. Uitroepteken.

Meer ruimte maken voor vliegverkeer betekent meer vliegverkeer, denk prijsvechters en goedkope vluchten anderszins, meer vliegen betekent meer uitstoot. Zoals meer asfalt niet alleen meer zetels kan betekenen na 15 maart, maar zeker ook meer verkeer en dus meer uitstoot, al helemaal als je het het combineert met ook overdag op de A2 zoveel en –vaak mogelijk 130 mogen rijden, zoals excellentie Melanie Schulz van Hagen etcetera heeft voorgesteld.

 

Ik begrijp het echt niet meer. We leven toch in een wereld waar het jaar na jaar warmer wordt? We zien toch stukken ijs van Antarctica afbreken ter grootte van een Nederlandse provincie? We zien toch steeds extremer weer? We zien het aantal klimaatvluchtelingen toch toenemen?

En we zien toch ook een Amerikaanse president en een in de peilingen leidende Nederlandse politicus glashard ontkennen dat er iets gaande is? Is dat echt omdat het soms makkelijker is de realiteit weg te duwen, dan er iets mee moeten? Trump zou America ook great kunnen maken met volledige inzet op duurzame energievormen en dito infrastructuur, in plaats van de term climate change op alle plekken van de officiele Witte Huis-site laten verwijderen. Geert Wilders zou kunnen zeggen: we gaan volledig voor duurzaam en kopen dus geen druppel olie meer bij al die moslim-olieboeren en sharia-sjeiks. Win-win, meneer Wilders!

 

Lelystad krijgt een airport, met een iets hogere verkeerstoren. Dat ze de Oostvaardersplassen verderop goed kunnen zien, denk ik. Maar jongens, daar zal de natuur toch weinig hinder gaan ondervinden van  die 25duizend vliegtuigen per jaar?

Sorry, ik probeer het cynisme tot een minimum te beperken. Want daar zijn natuurlijk normen voor, op radio1. Maar gelukkig heb ik die normen zo geinterpreteerd dat ik daar ruimschoots binnen ben gebleven.    Fijne zondag!