Dolf Jansen

Columns

Lachen

Verschenen in Volkskrant Banen op

Naar ik aanneem worden de meeste wetenschappelijke onderzoeken  uitgevoerd om te bewijzen wat we eigenlijk allang weten. Om zeker te weten wat we al wisten. Tot er natuurlijk een volgend onderzoek verschijnt dat alle zekerheden – al ons weten -  weer doet verdwijnen. Het zou mij niet verbazen als er ooit al een ergens een onderzoek is verschenen waaruit blijkt dat 38%  van alle wetenschappelijke onderzoeken een uitslag oplevert die onwaar, onjuist of gewoon verzonnen is. Of toch minimaal een eerder onderzoek onder het tapijt schoffelt. Geeft niks, gewoon zorgen dat je alleen die andere 62% serieus neemt!

Het laatste wetenschappelijke onderzoek dat ik, via de zaterdag-Volkskrant, tot me nam, vertelde dat humor op het werk goed is. Het werkresultaat positief beinvloed, of de productiviteit. De hoeveelheid schaterlach wellicht. Oke, ik heb alleen de kop gelezen. En toch wist ik gelijk, en zeker, dat dit een onderzoek uit de 62% moet zijn. Het is namelijk waar, uitroepteken. Humor is goed voor ons, ook op het werk. Juist op het werk. Eigenlijk vind ik humor in bijna alle situaties waarin de aardse tranentrein ons afzet goed werken. Behalve wellicht in de opbouw naar erotisch contact, cos’ that’s serious business, folks! Maar verder....humor werkt! En dat zou weer een mooie slogan zijn mocht Sire het ooit nodig vinden de gulle lach op de werkvloer meer en vaker op te laten schallen.

Nou heb ik zelf ooit in een kantoorsituatie gewerkt, maar was ik toenertijd nog te verlegen grapjes te maken. Wel herinner ik me een collega die altijd, elke keer weer, voordat hij een stoel ging gebruiken, de zitting langdurig afklopte en schoonveegde, onderwijl mompelend dat ‘zakroos’ een groot probleem was binnen het bedrijf. En als de hoogblonde collega van de afdeling verderop, van wie bekend was dat ze geregeld de manege bezocht, even langskwam, deed hij altijd en elke keer weer luidbriesend een paard na.

En ik denk ook dat dat de humor is die werk nodig heeft: elke keer weer dezelfde grap. En dat hoeft geen goede grap te zijn. Sterker nog, doe maar een saaie voorspelbare grap.

Vorige week speelde ik weer eens met mijn band. Ook een soort werk, maar dan met een strakke ritmesectie. Net voor we opgingen zeiden de jongens ‘Dolf, even over het geld...’ en antwoordde ik naatloos ‘dat is op!’ En toen konden we aan het werk. Met plezier.