Dolf Jansen

Columns

Herdenking

Verschenen in Volkskrant Banen op

Afgelopen week was het precies 100 jaar geleden dat San Francisco werd getroffen door een aardbeving. The Great Quake. Duizenden slachtoffers, grote verwoesting, branden, tienduizenden daklozen, chaos en verwarring. Precies 100 jaar geleden. En dus tijd voor een herdenking, waarbij zelfs nog een stuk of vijftien ‘overlevenden’ van toen, allen tussen de 100 en 107 jaar oud, aanwezig zullen zijn.

Eens kijken hoe de San Francisco Chronicle me voorbereidde op deze toch historische week. Aah, een hele bijlage bij de zondagskrant. Titel: ‘The next one’, ofwel ‘de volgende’. Ondertitel ‘reimagining 1906’ en op de bijgaande cover zie ik een SUV-achtige auto, een auto van nu dus, in een vreselijke spleet in het wegdek verdwijnen, terwijl eromheen de huizen ook niet echt meer lekker op hun funderinkjes staan, reclameborden knakken om, electriciteitspalen breken als luciferhoutjes.  Ofwel, twee dagen voordat ik met mijn gezin deze prachtige stad ga binnenreizen, besteedt de krant een volledige bijlage aan de grote aardbeving van ... 2006. En de eerste paginagrote advertentie, want zo’n bijlage moet wel betaald worden natuurlijk, is van een tv-station dat een foto uit 1906 afdrukt (koets verdwijnt in plaveisel, gebouwen branden, de hemel is felrood) met als aanprijzing voor hun aardbevings-programmering deze fijne zin: ‘ONE MINUTE of panic stretches into 74 HOURS of complete destruction’. Mooi. Zeker nadat ik heb doorgerekend dat wij ook (precies) zo’n 74 uur in de stad plannen te blijven, begin ik er steeds meer zin in te krijgen. Want een minuut pure paniek kan ik aan mijn directe omgeving wel overlaten, mijn gezin schrikt al als ik mijn haar een keer niet felblauw of geel heb.

Ik lees verder. Een ‘bevingoloog’ beschrijft wat ons te wachten staat: je ligt in je bed, je voelt een vreselijke schok, je wordt wakker en alles gaat schudden, heen en weer, en dan weer heen en weer weer etcetera. Het enige wat je kan doen is op handen en knieën gaan zitten en wachten op het einde. Van de beving.

Op de pagina ernaast is met een computermodel berekend hoeveel mensen zullen doodgaan, hoeveel mensen zwaargewond zullen raken enzoverder. En wat de zee met de baai gaat doen, waar de snelwegen blijven als de aarde wegzakt en dat een behoorlijk deel van de huizen in het westen van de stad dusdanig zijn gebouwd dat ze zeker plat zullen gaan. U begrijpt waar ons hotel zich bevindt. Maar het aardigst is de conclusie van al dit moois: de echte deskundigen vragen zich allang niet meer af wat er gebeurt als the next one komt, maar wanneer dat gaat gebeuren. San Francisco, here we come!!