Dolf Jansen

Columns

Tijdsverschil

Verschenen in Spijkers op

Het is 5 voor 12 voor het tijdsverschil. Het tijdsverschil, dat je denkt dat het een andere tijd is dan je voelt, of dat je voelt dat het een andere tijd moet zijn dan je denkt dat het is.

 Thuisteelt van hennep-producten en uitgebreide consumptie van producten dienaangaande kan vergelijkbare gevoelens geven, maar daar wilde ik het deze week eens niet over hebben. Ik las gisteren in de Volkskrant dat een beetje zolder met thuisteelt, wat groeilampjes, illegaal afgetapte stroom, 3 oogsten per jaar, dat werk, dat dat wel een ton per jaar kan opleveren. Nou heb ik nogal een stevige hypotheek en een aandelenportefeuille vol met World Online, dus ik heb mijn kinderen van hun speelzolder afgetrapt –het is lente, opgerot naar buiten!!-, en ben gelijk begonnen met irrigeren. Mijn dochter riep nog ‘papa, het is maar 8 graden!’, maar dat krijg je ervan als je je kinderen meeneemt naar Californie: een grote mond en gewenning aan hoge temperaturen. Ik zei dus ‘het is geen 8 graden, het voelt als 8 graden, de warmte doet er effe over voor ie bij jou en je broertje is, dat is het tijdsverschil’, maar dat schijnt dan voor temperatuur weer niet op te gaan. Maar goed, het is nu dus mijn zolder, en u kunt binnenkort via www.Spijkersmetkoppen/heledikkejoint de eerste bestellingen plaatsen.

Ik was dus in Amerika, maandenlang, met die kinderen en mijn vriendin en 3 paar hardloop-schoenen en wat zonnebrandcreme en een grote foto van Felix Meurders, vandaar dat tijdsverschil. In Amerika is het nl. nu tegen negenen des avonds, terwijl het hier net 5 voor 12 is. En andersom geldt dat nog ingewikkelder, want als het hier straks tegen negenen des avonds is, en u gaat lekker met de kippen op stok of duwt nog een soft-erotiese film in de video of wat het ook maar is dat u rond die tijd doet, dan is het dus in Amerika helemaal geen 5 voor 12 maar al morgenochtend. Dus toen wij van de week terugvlogen, werd het zomaar van maandagochtend dinsdagochtend, terwijl je tussendoor helemaal niet geslapen hebt. Dat is nl. niet haalbaar als je 13 uur lang bezig ben je kinderen uit andermans stoelriemen te peuteren, op momenten dat die andere mensen er ook nog gewoon inzitten. Tijdens enige turbulentie. Want we hadden een rustige vlucht, maar het eten werd in van die geinige kartonnen zakjes geserveerd, want het scheelde een hoop moeite als je het daar niet zelf in hoefde te kotsen. Vakantie, je kan mij ervoor wakker maken, en dat moet ook wel want ik ben doodmoe. Waar nog bijkomt dat je drie maanden lang geen idee hebt wat er in Nederland gebeurt, en eigenlijk ook niet echt in de rest van de wereld, want in de meeste Amerikaanse kranten die ik trof stond meer over de volgende schietpartij in of bij een school in de provincie, dan over de echt grote wereld. Wellicht toch een ideetje voor een tv-programma, dat je 6 gewapende scholieren aan elkaar ketent, met een leraar naar keuze desnoods, en dat er dan elke week een afvalt, zeg maar, en dat de winnaar niet alleen 5 weken integraal op tv komt, maar ook als beloning zijn eindexamen niet hoeft te maken. En gelijk wordt aangenomen bij SBS6 als hoofd amusement.

 Toen ik weg ging was Bram Peper nog minister, kon Ajax nog kampioen worden en pakte Andre Hazes alle prijzen die hij krijgen kon. Dre weigerde deze week de Edison voor zijn complete oeuvre, omdat ie tweede keus zou zijn geweest. Nou lijkt 1. tweede keus mij voor Hazes in elk geval een vooruitgang  2. zou Doe Maar de prijs krijgen, maar die wilden niet spelen, terwijl Dre hem juist zou kregen als ie maar beloofde niet op te treden  en 3. krijgt Andre alsnog van mij een prijs als hij oeuvre correct weet te spellen. Of een ander Nederlands woord naar keuze.

Maar er blijkt meer gebeurd: in Oostenrijk wonen hele rechtse mensen…leg dat maar eens uit aan je kinderen, of nog erger, aan van Aartsen. In Eindhoven steken mensen elkaar neer, tot in het mortuarium toe. Daar lag dus iemand opgebaard, die was dood, laat ons zeggen neergestoken, en een vriend kwam hem opzoeken, en omdat dat een vriend was van de neergestokene werd ie ook neergestoken. Dus het was maar goed  dat die eerste dode niet verdronken was want voor je zo’n mortuarium vol heb laten lopen met water, en dan nog die vriend binnen weten te houden, en lang genoeg koppie onder duwen…lastig. Anderzijds moet ik vreselijk opletten wat ik zeg, want van de doden niets dan goeds, zeker als het gaat om satire dienaangaande em mensen met een wat losse moraal kwa geweldsdelicten tegen satirici in het algemeen en bevriende cabaretiers in het bijzonder. Hooligans, daar heb ik het ook al jaren niet over, want voor je het weet maak je een grapje over de verkeerde club en kan je met je tanden de opstelling van Feyenoord leggen, op het tapijt. Engelse hooligans wil ik dan eventueel nog wel even aanstippen, hoewel aanstippen dan in Turkije soms weer iets heel anders betekent. Politiek gezien is op dit moment de vraag hoeveel Engelse hooligans Turkije moet wegwerken voor ze lid mogen worden van de Europese Unie.

En bij alles wat ik zeg moet u in aanmerking nemen dat ik leid aan jetlag en dat ik alles wat ik zeg uberhaupt pas uren later begrijp, inderdaad, door het tijdsverschil.

We waren in LA, in Phoenix, Arizona, Death Valley, Venice Beach, de Grand Canyon, Joshua Tree, White sands national park, Denver, Washington, Albuquerque…en nu ben ik in Apeldoorn. Apeldoorn, ook mooi. De grootste prestatie van Apeldoorn vind ik dat het niet in Overijssel ligt. En dat je hier geen last hebt van tijdsverschil. Maar, lieve luisteraars hier in de Gigant, er komt een dag dat ook jullie, hier in Apeldoorn, gewoon horloges zullen kunnen kopen.

Thank you and have a nice day!