Dolf Jansen

Columns

Leugens

Verschenen in Spijkers op

Het is 5 voor 12 voor de leugen. Of moet ik zeggen voor de leugens. En als ik iets zeg, in deze column, in dit programma, is het dan waar. Of een leugen? En als ik over Felix en zijn relaties begin, wat dan...? Laten we even van de waarheid uitgaan, kan ik het over leugens hebben.

De Democraten in Amerika hebben uitgezocht hoeveel leugens president Bush heeft verteld en laten vertellen over Irak, en de bedreiging die Irak vormde voor de VS. Als je zoiets hoort dan denk je: dat zullen er best een paar  geweest zijn. Simpel geredeneerd: mensen liegen wel eens, politici zijn net mensen, Amerikaanse politici zijn net Amerikanen en in Amerika is als bekend alles groter dan elders: de broodjes zijn groter, de tv-toestellen zijn groter, de vrouwen zijn groter, de reten van die vrouwen zijn groter, de leggings die pogen die reten binnen de grenzen van de staat te houden, echt alles! Dus zullen de leugens ook wel fiks zijn, in omvang, in aantal. Anderzijds, het gaat hier wel over iets van zeer grote orde en belang, het gaat hier wel om leven en dood, het gaat hier namelijk over een oorlog.

Anderzijds anderzijds, want ik vind dat je in een column echt alle kanten moet belichten en bekijken, behalve als het een column over een Amerikaanse vrouw is, dan pak je een kant en heb je daarna echt niet meer de energie om er helemaal omheen te lopen om een willkeurige  andere zijde te beschrijven. Ik kwam es zo'n vrouw tegen, zo'n grote vrouw, ergens in Californie, dat is net als Den Haag, alleen hebben ze daar een nog grotere bek, afijn, ik zeg tegen die vrouw 'is dat een jurk die u draagt of is dat een imitatie van twee kinderen die een partijtje vrijworstelen onder een felgekleurde dekbedovertrek?' Leuk, natuurlijk, zeker omdat je niet verwacht dat je halverweg Venice Beach een vrouw van 155 kilo tegenkomt die vloeiend Nederlands spreekt. Maar goed, anderzijds anderzijds dus, we liegen. Allemaal. Over van alles. Ik kom gisterenmiddag op de Gooise matras Marco Borsato tegen, hij vraagt wat ik nou echt van zijn teksten vind, ik antwoord 'Marco, het geluid van lentesneeuw die je niet ziet doet de boomtoppen verlangen naar de warmte van het zijn. Je glimlach zegt meer dan samen'. En als je daar dan de DVD-beelden van de integere regisseur Theo van Gogh nog bijziet weet je zeker dat 300000 kopers er niet naast kunnen zitten. Tot zover geen leugen verteld, alleen een beetje om de harde waarheid heengebreid.

Balkende, om nog eens een poldersucces te noemen, pleit voor normen, waarden, regels, afspraken, elkaar in waarde laten, samenleven, twee dingen begrijpen en geen zin in deze discussie, en dat in zulke lange vastlopende zinnen dat niemand uiteindelijk weet of hij waarheid sprak, liegt dat het dikgedrukt staat of de wartaal ver voorbij is. Geen wonder trouwens dat hij en George Bush het zo goed kunnen vinden.

Hi George, wanna see my norm?

Well okay, but my norm is even bigger.

Wow, thats a norm, thats enorm, hahaha.

Sure JP, listen, if you keep your Dutch troops wayway up shitcreek in Iraq, I'll get you Britney's autograph'.

 

En dat ze dan ook allebei na afloop het idee hebben dat ze een goed gesprek hebben gevoerd. En wij ook, tot we de beelden zien.

Maar wat Balkende ons, zijn volk, wil duidelijk maken is dat het de goede kant opgaat met Nederland, omdat er streng de hand wordt gehouden aan regels. En dat daardoor de leefbaarheid toeneemt. Het voorbeeld dat vandeweek genoemd werd: in grote steden rijdt bijna geen fietser meer zonder licht, want daartegen wordt keihard opgetreden. En dan gaan we dus de goede kant op. Dat is niet alleen een leugen, dat is onzin, meneer Balkenende, Verhagen, Zalm. De bouwsector is officieel en bewezen een semicriminele organisatie, die nu weer bezig is justitieel onderzoek te dwarsbomen; alle daaraan gelieerde bedrijven, vandeweek de installatiebedrijven die op alle Vinexlocaties de prijzen onderling hebben afgesproken en opgedreven, doen net zo hard en illegaal mee; en de top van de grootste  bedrijven, zoals vandeweek meneer Kist van de fukkin ING,  steekt een hele dikke vinger naar u op, en pakt onverdiende miljoenen  in bonussen. Dat is het echte tuig, meneer Normenenwaarden-man, daar zitten de wetsontduikers en sjoemelaars en regelaars en zelfverrijkers. Als u dat toelaat is alles wat u uitgestreken beweert over hoe wij ons moeten gedragen en wat wij zouden moeten doen om de leefbaarheid te vergroten, in een woord gelul. In drie woorden hele vette leugens.

En in die zin zou dat mooi aansluiten bij bevriend staatshoofd  George Bush. Die 237 leugens vertelde over  hoe bedreigend Irak was. En daar een oorlog op baseerde. 237 Leugens, daar doet Felix in zijn relaties echt een week over.