Dolf Jansen

Columns

Felicitatie

Verschenen in Spijkers op

Het is 5 voor 12 voor de felicitatie. De felicitatie, de gelukswens, dat je laat blijken dat je blij bent voor die ander en dat het gebeurd en of gelukt is, waarbij niemand ooit over Wim T. Schippers’ hartelijk welkom en welkom gefeliciteerd heen zal komen. Reeds!

George Bush werd van de week al uitgebreid en door de hele wereld gefeliciteerd met de behaalde overwinning, voordat iemand doorhad dat ze in Florida eigenlijk niet kunnen tellen.

Ik zag een prachtige foto in de krant van een zestal redelijk somber kijkende en tegelijkertijd uitgeput ogende mannen, met het onderschrift ‘medewerkers van een stemburo in Miami zijn 24 uur achtereen in touw geweest en wachten op instructies voor de hertelling’. Ik twijfel dan gelijk al weer of dat wel goed gaat: je laat mannen, met een buikje, en in geval van twee van hen met een baseballpetje op, en dat was zo te zien niet om hun iq op zijn plekje te houden, eerst een zompig etmaal achterelkaar door stembiljetten tellen, waarbij het dan vooral ging om het onderscheid tussen twee mannen zonder verschil, dan vertel je ze dat de toekomst van Florida, van Amerika en van de wereld dus ook in hun tellende handjes ligt, en dan laat je ze nog een keer tellen. Plus dat ze weten dat de advocaten van beide mannen zonder verschil over hun zwetende schouders meekijken, op zoek naar dat ene beslissende foutje. And then you’ll get sued like a motherfucker, zoals de bekende rapper mc Dick zou zeggen.

 De gemiddelde leeftijd in de staat Florida is volgens mij 87, omdat alle Amerikanen die voelen dat hun einde nadert naar die staat afreizen, omdat je lekkerder doodgaat in de zon en omdat je daar discount-teraardebestellingen hebt. In die zin ging het op deze foto om jonge mannen, in de kracht van hun leven, maar ze zagen er stuk voor stuk uit alsof ze geen enkele reden meer hadden om ooit nog uit Florida weg te gaan, want echt lang kon het toch niet meer duren…En dat was nog voor de hertelling.

En Bush kreeg dus de felicitaties. Onze eigen staats-secretaris Benschop, een man die niet te benijden is omdat ie elke dag met van Aartsen te maken heeft, wenste Sjors geluk, en noemde het ‘een bijzondere prestatie’, Wim Kok wist zijn felicitatie-telegram nog net tegen te houden, en heeft daarvoor aansluitend zijn excuses aangeboden aan diezelfde van Aartsen. Voor  de zekerheid, zeg maar. De hele wereld wilde de eerste zijn die de nieuwe president een bloemetje gaf, en dus duikelden de likkers over elkander: Rau, van de Duitsers, wist nog dat Bush een goede vriend was en dat alle Amerikanen en Duitsers dat ook zijn, Nonaka uit Tokio verwelkomde de overwinning van Bush uit het diepst van zijn hart en capo di tutti capo van tutti Europa Romano Prodi sprak een Engels-variant die ik sinds Dries van Agt niet meer gehoord had, en zei daarin naar het schijnt dat wij, Europa, uitkijken naar de samenwerking. En dat zij ervoor zorgen dat de Euro alsjeblieft  boven de 25 dollarcent blijft, dat ook nog, please.

Aansluitend, of meteen alweer, of in ieder geval allemaal lekker net te laat, moesten ze hun felicitaties weer intrekken, want Sjors had opeens verloren, althans nog niet gewonnen, want die uitgeputte mannen in Miami, die normaal gesproken hun vrije tijd gebruiken om krokodillen te wurgen in de Everglades of Cubanen aan te geven bij de kustwacht, moesten nog goed en wel beginnen met hertellen. Ik vraag me dan af hoe zo’n Benschop dat verwoord, het intrekken zijner gelukwens:

‘dearest George, lots of sorry for my earlier telegram, which in itself was very very happy wellmeant especially for you as in being the new president of your great country and therewith in a sense of the whole world, but not yet, as a recount is now on its merry way, so to say.

I, but also spaeking for Jozias, who is at the moment being very closely excused bij our president-minister with the funny name Kok, would be overwhelmingedly happy if you turned out to be the president after all…did you know that Jozias is an even funnier name here then Kok is with you, and that that is why we send him to foreign countries all the time. And that he used to do pigs and farmers before we found him this job?!

Anyway, of course you don’t as you are very busy becoming the most powerfull man in the world, in which I wish you every succes you might need, and I do hope you will read my presiv…previs…previ…the telegram I sent you before so that I can then still become the first one to felicitate you. With best regards, secretary of state Benschop’.

En toen zag ik een dag later dezelfde foto met dezelfde mannen in een andere krant staan, en nu waren het opeens ‘transporteurs die stonden te wachten bij de kisten met uitgebrachte stemmen’. Dus in Florida laten ze truckers het telwerk doen, en zou het daarbovenop nog es een keertje zo kunnen zijn dat een stem uit het buitenland, die zo’n twee weken onderweg zijn omdat dat schijnbaar per kano gaat, de beslissing gaat brengen. Dat dus de stem van een Amerikaanse vrouw, op reis in Europa, bepaalt wie de president wordt. Allemaal goed en wel, maar wie heeft in godsnaam aan Britney Spears uitgelegd wat democratie betekent.

Amerika krijgt een nieuwe president. Gefeliciteerd!