Dolf Jansen

Columns

Witte tanden, grijze muizen

Verschenen in Runners World op

Een schizofreen is nooit alleen, althans zo luidt het gezegde, maar evengoed kun je beweren “een loper leest nog eens wat’’. Dus dat deed ik zojuist. En ik geloof ook dat het waar is , dat een loper nog eens wat leest. En dat doe ik, en daar schrijf ik dan weer over. Bent u daar nog?!

Goed, tandpasta. Jazeker, TANDPASTA!!! Ik heb het op deze plek al eens met u over doping gehad, en volgens mij ook vermeld dat Nandralon klinkt als een haarversteviger, maar eerder lijkt op een middeltje tegen Alzheimer, omdat alle (oudere) atleten die het wellicht gebruikt hebben er zich niks van kunnen herinneren, maar gelukkig wordt ik ook deze keer door de realiteit ingehaald. En de realiteit heet tandpasta. En wel de tandpasta van Dieter Baumann…twee, drie keer poetsen (met Elmex) en je Nandralon-meting schiet uit de grafiek. Als ik dit drie maanden geleden had bedacht, als grap, had u het denk ik een ver-gezocht grapje gevonden, maar nu staat het in de krant en is het onderzocht en zegt mevrouw Baumann het ook en gaat de Amerikaanse zwem-maffia straks Michele de Bruyn-Smith schuldig verklaren aan doping-gebruik omdat ze heel vaak lachte, bijvoorbeeld na het winnen van haar medailles en het verbeteren van records, en lachen doe je alleen maar als je tanden er goed uitzien en dat doen ze bij haar, dus die heeft vast haar hele leven goed gepoetst en what more proof do you need? Goed, andere sport: schaatsen…Gianni Romme schaterlacht al als ie de veters van zijn klappers in de juiste volgorde weet dicht te knopen, dus daarvan weten we allemaal dat het een stevige poetser moet zijn. En de hoofd-sponsor van het team-Ritsma is Sanex…die maken zelfs tandpasta, dat is pas echt brutaal! En wie weet wat er allemaal in die body-lotion zit… (even voor mijn Vlaamse lezers: schaatsen is de sport die zich afspeelt op ijs en in uw land is geintroduceerd door Bart Veldkamp).

Terug naar het lopen dan: de sterkste jongens, en meisjes ook, op de lange afstanden zijn al jaren de Afrikanen, prachtige zwarte atleten, snel, soepel en onwaarschijnlijk witte tanden…U gaat mij toch niet vertellen dat dat allemaal aanleg is, of geneties bepaald? Tuurlijk niet, die poetsen zich een gat in de wasbak!

Ik heb zelf ook een onderzoekje gedaan: mijn dochter van tweeenhalf, die in mijn vorige column al figureerde, wil ook graag hardlopen. Dus heb ik de dag na marathon Amsterdam een wedstrijdje tegen haar gelopen. Over 75 meter. En wat denk je …zij won, met ruim een lengte verschil, omdat ik na zo’n 70 meter tegen de aarde zeeg (even voor mijn Nederlandse lezers: dat is Vlaams voor vallen, neergaan; even voor mijn Vlaamse lezers: dat is niet zo, dat weet ik, maar dat hoeven zij niet te weten). Mijn dochter verslaat mij op de enige sport die ik enigszins beheers en al ruim 20 jaar beoefen. En wat blijkt: al sinds zij tandjes heeft poetst zij met Elmex Peuterpasta, die je ook door mag slikken, want dat doen peuters, en zij ook, dus ze krijgt   wekelijks grote doses binnen! Als ze ooit op Piekelepiek, haar creche, vliegende doping-controles gaan uitvoeren, hangt ze. Zeker omdat ze sinds kort op het potje kan plassen, dus in een potje zal ook wel lukken.

In dezelfde krant die mij het tandpasta-verhaal deed las ik dat muizen die hardlopen slimmer, intelligenter zijn dan hun luie mede-muizen. Ze maken meer hersencellen aan, en piepen dus na het lopen al na-hijgend slimmere dingetjes naar elkaar. In het kader van het onderzoek werden de muizen trouwens onthoofd (om de hersencellen te tellen) en onder water geduwd (dit waren weer  andere muisjes, want uit eerder onderzoek bleek dat al onthoofde muizen onder water erg weinig uitvoeren). Als ze dan onder water snel een klein platformpje wisten te vinden, was hun hogere intelligentie bewezen. De muis-triathlon kan niet ver meer zijn, denk ik.

 

 

 

 

 

 

 

Ik vraag me trouwens na het lezen van dit soort onderzoeks-resultaten gelijk weer een paar dingen af: zijn muizen intelligenter dank zij het (hard)lopen, of zijn het juist de intelligentere muizen die besluiten te gaan lopen? En is dat niet ook hoe het bij mensen werkt? Want slimme mensen lopen hard, zeker als je dreigt ze onder water te duwen. En hoe zit het met het verband tussen intelligentie en tandenpoetsen? Ik bedoel, als je slim bent poets je elke dag twee, drie keer, maar kun je als top-atleet niet beter voor de zekerheid de boel de boel laten, in je bek? Heeft de wereldrecord-houder op de marathon in 2001 wellicht een kunstgebitje, en wat doet Kukident voor je hematocriet? Klinkt hematocriet niet als een zeer onbetrouwbare middenstander? Bent u daar nog?

Tot slot, mocht uw beste vriend schizofreen zijn, vond u mijn opening vast wat ongepast, want schizofrenie is een ernstige aandoening. Excuses.

Anderzijds heeft u dan wel twee beste vrienden.