Dolf Jansen

Columns

Van slag

Verschenen in Runners World op

Eigenlijk is het hart een soort pomp, die ons bloed laat rondstromen en daarmee ons hele lichaam van zuurstof voorziet, en afvalstoffen afvoert. En dan zal je altijd zien: als je je wat meer inspant, trapje op of grote tas met boodschappen of 18 kilometer hardlopen, gaat je hart harder werken. Kloppen. Zodat er meer bloed rondstroomt, zodat het lichaam aankan wat je het aandoet. En zolang het hart dat blijft doen, kan jij dat blijven (aan)doen. Simpel, toch?

Ja, maar het wordt gelukkig al snel wat ingewikkelder. Als de hartslagmeter ten tonele verschijnt. Een van de grote vindingen van de mens, naast electriciteit, zwaartekracht en de teksten van Marco Borsato. De HSM (dat is geen mislukte veels te dure treinverbinding, dat is ook geen kledingwinkel die best trendy zou willen zijn, nee, dat is een afkorting voor HartSlagMeter) doet eigenlijk wat ik al jarenlang zelf deed, met een vinger op een ader in nek pols of lies: tellen. Tellen hoe vaak ie klopt, mijn hart, zodat ik weet hoe hard ik ging, kwa trainen, of hoe hersteld ik ben, kwa herstel. Ik vind het altijd een fijn, en ook wel spannend moment, in een zware trainingsperiode: zo gauw ik echt wakker ben, weer weet wie ik ben en waarom dat ook alweer is, en waar ook, direct twee vingers in de rechterlies, oogje op het klokje, en dan hopen dat ik ergens tussen 40 en 44 uitgeteld ben. Dan weet ik dat ik hersteld ben, en die dag weer mag. Weer hard mag. Lekker!

Tijdens trainingen wil ik nog wel eens op dezelfde manier meten hoe en wat, maar eigenlijk, geef ik hier uit de grond van mijn ...eh, hart toe,  loop ik mijlenver achter zonder de meest recente hartslag-hightech aan pols en borst. Er is er nu een met niet alleen die telfunctie, en bijbehorende minimum- en maximumwaardes, en sirene zoemer of pieper, maar ook een snelheidsmeter, een hoogtemeter, en een stappenteller. En dan kan ik ook nog alle gegevens doorzenden naar een mobiele telefoon annex databankje. Zodat ik alles na het douchen nog es kan nalezen, invoeren, uitwerken of zelfs doorzenden naar iemand met vergelijkbare hardware en interesses. Yo!

En als ik niet wil dat mijn metertje gaat piepen (zoemen, loeien) als mijn hart naar de 185 sluipt, kan ik mijn meter laten vibreren. In een vorige RW aangeprezen met de zin ‘bij te geringe activiteit doet de ingebouwde vibrator natuurlijk ook zijn werk’. Als u dit herkent uit uw relatie zou ik es wat minder gaan trainen! Of meer, maar dan niet langs ’s heeren wegen. Afijn, mijn fantasie slaat op hol, en dat betekent dat mijn hartslag omhoogschiet, terwijl ik gewoon netjes aan mijn beeldschermpje zit. Geinig.

Er was zelfs een fabrikant die, zo rond moederdag, een speciale vrouwenhartslagmeter op de markt slingerde, niet met speciale vrouwenhartfuncties, maar in een wat uitgebreidere speciale verpakking. Want het is toch alom bekend dat het vrouwen gaat om de verpakking, en niet om allerlei ingewikkelde knopjes en functies. Wat dat betreft ben ik net een vrouw.