Dolf Jansen

Columns

Gesprek met de kerstman

Verschenen in Runners World op

Wordt er in uw omgeving veel hard gelopen?

“Nou, mijn omgeving... mijn  beesten natuurlijk wel, maar die hebben het ook makkelijk, ik bedoel, hun naam zegt het al....RENdieren. Die beesten zijn er voor gemaakt, grote longen, sterk hart, gespierde bovenbenen en dunne kuiten. Net Kenianen. Ze lopen alleen wat meer door de sneeuw dan over de rode klei, en in de Riftvallei zijn ze ook nog nooit geweest – vinden ze ook te warm denk ik – maar verder lopen ze echt als vierbenige Oost-Afrikanen. Prachtig. Behalve natuurlijk als ik vergeten ben net voordat ze aan hun training beginnen de slee goed vast te maken. Dan zie ik ze rustig joggend verdwijnend, met zijn zessen, en heb ik echt een probleem. Moet ik zelf aan de bak, zeg maar...”

Dus u loopt geregeld hard?

“ Ik denk dat de gemiddelde lezer van uw prachtige tijdschrift het woord hard in deze iets anders interpreteeert, maar....ja, ik loop hard. Voor een man in een rode jurk, een witte fladderbaard en een leeftijd van tussen de 400 en 700 jaar oud. Sinterklaas zei een jaar of tien geleden es tegen me dat ik in de categorie Veteranen 148 alle prijzen zou kunnen winnen. Maar goed, ik loop niet voor de prijzen, ik loop eigenlijk vooral om die opgevoerde elanden in te halen”

Sint Nicolaas loopt ook?

“ Ha! Ik dacht het niet, die zit met zijn dikke bips op zijn boot en laat zijn pieten al het echte werk opknappen. Nee, dan heb je het als kerstman echt een stuk zwaarder. Kadootjes bedenken voor Amerikanen die echt alles al hebben, elke keer forensen naar de noordpool en dan ook nog proberen drie, vier keer in de week te trainen!”

En hoe ziet een gemiddelde training eruit?

“ Omdat ik het druk heb probeer ik zo veel mogelijk mijn werk en mijn duurlopen te combineren. Dus ik moet naar een stadje 15 kilometer verderop, doe ik mijn thermo-ondergoed aan onder mijn trainingsjurk, hartslagmeter om zeker te weten dat ik het overleef, dunne rode handschoentjes, zonnebril en een muts in plaats van die mijter. Trainingsschoentje met stevig profiel, voor door de sneeuw, en dan gaan...gaan!!”

En waarom gaat u dan naar dat stadje?

“ Waarom denk je....omdat ze met zijn allen al dagen lopen te zingen Santa Claus is coming to town!   Dan heb je als kerstman die zijn werk serieus neemt heel weinig keus”