Dolf Jansen

Columns

Het achterhoofd van Dion

Verschenen in Radio Ekdom op 2 op

Onlangs hoorde ik een groot filosoof de volgende uitspraak doen: er zijn mensen die moeite hebben met het maken van keuzes, maar er zijn natuurlijk ook mannen.

U gaat gelijk even rechtop zitten, of mag ik jij zeggen?

Jij gaat gelijk even rechtop zitten, als je een man bent omdat je denkt daar wordt even een keihard een super-waar puntje gemaakt, als je een vrouw bent omdat je een stukje verontwaardiging voelt opborrelen. Of omdat je denkt: wat zei ie nou?!!

 Ik zou kunnen zeggen: als je het niet begrijpt vraag je het even aan je man, maar zo ben ik niet. Vrouwen kunnen namelijk op velerlei gebied veel meer dan mannen - alleen al multitasking, dat betekent dat een vrouw twee dingen beter doet dan elke man, en nog tegelijkertijd ook uitroepteken - alleen keuzes maken, dat wil wel eens lastig zijn. Voor de vrouw, voor jouw vrouw ook.

Of kiezen welke kant je op moet, in de auto.

Of kiezen op welke plek je heel lang gaat doen over inparkeren. Of….DOLLUF, de politiek, daar zou je het vanochtend over hebben, doe dat dan ook, mislukt gratenpakhuis!

Over precies 5 weken zijn de verkiezingen, het feest van de democratie, het moment dat jij, en u ook, mag uitspreken wie dit land gaat leiden, regeren, redden zo nodig. Er schreven zich ruim 80 partijen in voor die verkiezingen, bijna 30 partijen gaan ook feitelijk op uw stembiljet opduiken. 30 politieke partijen. Dat zit ergens tussen diversiteit en totale waanzin in.

En waarom ik het woord waanzin gebruik? Omdat wij allen, los van democratie, geregeld gillend gek worden van het teveel aan keuzes en mogelijkheden. En dan gaat het nog maar om…om…om de topping op je pizza, of…of…of de keuze aan wie je die foto van je piemel wel of  juist niet stuurt. Ik praat nu even niet voor mezelf, want ik eet eigenlijk nooit pizza.

Ik kreeg wel laatst tijdens een belangrijke bespreking hier binnen de fel-linkse NPO zomaar een sexting-sms. Althans, ik zag iets dat op een uitermate woest behaard vrouwelijk geslachtsdeel leek, maar het was bij nader inzien gewoon het achterhoofd van Dion Graus.

Ah, gaat het toch even over de PVV. In de peilingen de meest succesvolle politieke beweging van dit moment, waarbij opgemerkt dat 70% van u, en van jullie ook, het nog niet weet. Gewoon niet weet. Of zweeft. De volgende paginagrote VVD-advertentie wordt vermoedelijk: Doe. Normaal. Kom punt naar punt beneden punt en punt stem punt VVD punt.

PVV-leider Wilders vond het vandeweek nodig om D66-leider Pechtold in een groepje Hamassers te photoshoppen, om een of ander ongetwijfeld ook niet echt bestaand puntje te scoren.

Hier raken we aan de ene kant aan de dunne grens tussen argumenten en propaganda, en anderzijds aan de zeker zo dunne grens tussen feiten en leugens, die tegenwoordig alternative facts heten. Als een leugen een alternative fact mag heten, kun je als vrouw die vreemdging tegen je man zeggen dat het alternative fucking was. Tegen de tijd dat ie dat in zijn hoofd simultaan vertaald heeft, zit jij allang weer met een vriendin aan de telefoon te praten over de dooie cavia die als kapsel het hoofd van de Amerikaanse president siert, of de bolle buik van Beyonce.

 We willen allemaal keuzevrijheid, we willen allemaal zelf kiezen, maar als er teveel mogelijkheden zijn, worden we gek. Dan zien je door de bomen het bos niet meer, laat staan die ontmoetingsplek voor homoseksuelen; dan krijg je een pizza die smaakt naar salami en chocoladesnippers; dan stuur je een verzoekje om geld te lenen aan dat leuke meisje verderop, en tegelijkertijd een sms met een close up foto van een goedgevulde HEMA-slip aan je moeder. Dat kan niet de bedoeling zijn, lieve luisteraar.

 28 Politieke partijen in een land waar we, volgens mij, in plaats van meer tegenover elkaar juist meer naast elkaar zouden moeten gaan staan, is wat mij betreft wat veel. Maar goed, vooralsnog heb je nog 34 dagen om te zweven punt. En dan stemmen punt.

En als je denkt: wat kunnen vrouwen nou echt beter dan mannen, Dolluf? Een voorbeeld: zoeken, jazeker, denk aan uw eigen prive-situatie, vrouwen zoeken veel beter dan mannen.

Ik zou daar tegenover kunnen zetten: wij zoeken niet, wij vinden, dat scheelt namelijk een hoop tijd, maar zo kan ik mijn eerste column op deze plek natuurlijk niet afsluiten.

Tot volgende woens!