Dolf Jansen

Columns

Waar ben ik?

Verschenen in NS op

Als ik het goed begrijp heeft Microsoft weer es een ideetje, na vele vele goede ideeen eerder al, die ons leven dag in dag uit TOT EEN HEL MAKEN, behalve natuurlijk als je graag met Windows werkt. Waarbij ik wel moet opmerken dat ik weinig (niks) weet van computers en het gebruik ervan al helemaal niet, ik ben een leek met een paar toetsenborden en de constante hoop dat alles doet wat ik wil dat het doet, zonder errors en vastlopers anderszins.

Maar goed, ik heb even een stukje uitleg aangaande deze ‘klok’ doorgewerkt, en dat levert een hoop duidelijkheid op. Ik citeer:  ‘De klok is deels geïnspireerd door de magische klok die voorkomt in de Harry Potter boeken’.  Goed, dat wil ik aannemen, waarbij we even niet moeten vergeten dat die Potter een fantasietje is van een Britse bijstandsmoeder (althans, toen...ze heeft aardig verdiend sindsdien), en dus niet echt bestaat. En dan ook nog een magische klok. Die vindt je naast de toverstafjes en de x-ray-brillen, oke?.

‘Via signalen van de mobiele telefoon kan een computer achterhalen waar

de personen zich op dat moment bevinden. Het scherm op de klok gebruikt

iconen met de gezichten van de gezinsleden. Via kleuren geeft het

scherm aan of ze thuis, op het werk, school of ergens anders zijn’. Dus, wat er gebeurt: ik heb twee kinderen, een vriendin die ook maar altijd op pad is (feestjes met andere fotografen, rose drinken met vriendinnen, badmintonnen met goed gebouwde mannen etcetera) en een loopse hond. Die hebben allen een eigen icoon, en die icoontjes rammen mijn scherm binnen, in de kleur van de plek waar ze zich bevinden, terwijl ik zit te zwoegen op het enige dat echt telt in mijn leven, mijn Kinshassa-column. Sjeeezus, dochter in het zwembad, zoon op zijn fietsje richting A2, vriendin in restaurant ‘das Food’, en Brutus op een passerende teef. Oh nee, zo simpel is het niet, natuurlijk, het is van Microsoft: ‘... hoeft alleen de mobiele telefoon aangezet te worden en men wordt gesignaleerd’. Ofwel, als zoon- en dochterlief in het geheim willen zwemmen, fietsen of lichaamssappen-uitwisselen laten ze gewoon hun telefoon uit, als ze meegenomen worden zet de vieze man de telefoon uit, en mijn vriendin laat de telefoon aan, en legt hem in de leeshoek van de plaatselijke bijbelclub, terwijl ze zelf lekker aan de boemel gaat. (Stel!). ‘Het systeem kan ook berichten ontvangen en weergeven. Zo kan kostwinner bijvoorbeeld aangeven dat hij of zij een uurtje moet overwerken’.  Aaah, kijk nou, aan mij is ook gedacht, ervan uitgaande dat ik wel eens een keertje zou willen ‘overwerken’, en ik mijn telefoon aan zou kunnen krijgen.

‘De evaluatie van het laboratoriumonderzoek duurt nog drie maanden.

Daarna wordt het prototype van de klok aan zes gezinnen gegeven om de

commerciële aantrekkelijkheid van het apparaat te testen’.  Ik geloof niet dat ik een geschikte proefpersoon ben. Ik ga eerst maar eens kijken waar ik me zelf bevind, op dit moment.