Dolf Jansen

Columns

Vreemd

Verschenen in NS op

Dus ik vraag aan mijn vriendin ‘zou jij voor mij de beste advocaat bellen, als ik was opgepakt verdacht van sex in enigerlei vorm met zeg een stripteasedanseres, met dan ook nog iets van dwang daarbij, en dan niet van haar kant..?’

Haar antwoord is voor deze column verder niet echt van belang, het gaat me er even om dat ik haar voldoende vertrouw om zo’n vraag te stellen, en dat zij mij voldoende vertrouwt om antwoord te geven, zonder dat er direct huisraad sneuvelt. Oke, dat laatste is niet waar, maar dat gebeurt wel vaker, in een relatie tussen twee ‘artiesten’. Of in enig andere relatie. Daar is huisraad voor, dacht ik zo. (Goede raad is vaak duur, in een relatie, maar over goede huisraad hoor je weinig, in deze).

Een relatie is lust, liefde, vertrouwen en aantrekkingskracht beiderzijds, en dat dan in verschillende mates, en volgordes vaak. Maar eigenlijk is vertrouwen het belangrijkst, denk ik. (En zo denkt mijn vriendin er ook over!). En dat zou tijdens de zomer- of vakantiemaanden echt niet anders moeten zijn. Je zou het vertrouwen in stand kunnen houden door samen op vakantie te gaan, maar gezien het dilemma is dat even niet de bedoeling, althans, jullie bedoeling. (Mijn vriendin en ik gaan altijd samen op vakantie!).

Dus je gaat los van elkaar op pad, zij gaat ‘met vriendinnen’, jij met je beste vriend. Oke. Zij praten over studieresultaten, huidtypes en de bijbehorende sunblock, kinderen krijgen ja dan nee en wanneer dan wel of niet, en heel heel misschien over het lekkere kontje van ...weetikveel, Enrique Iglesias of Wouter Bos. Jij en je beste vriend praten over neuken, denken aan neuken, en schatten elke passerende vrouw boven de 15 in op ja dan nee neuken. Zo zit de wereld nou eenmaal in elkaar, dat is denk ik wat bedoeld wordt met Intelligent Design. ID is niet meer dan een Almachtige Heer die ervoor gezorgd heeft dat man en vrouw los van elkaar op vakantie gaan, kunnen gaan, mogen gaan, zodat beiden het leuk hebben, en de relatie grote kans heeft ook na de vakantie nog te bestaan. Mooi! (Mijn relatie blijft altijd bestaan, want dat wil mijn vriendin nou eenmaal). En dan denk ik dat vertrouwen betekent dat je na afloop van de tijd die je apart hebt doorgebracht elkaar even en volledig update over wat je hebt gedaan, en waarom het zo gelopen is. Of niet, als je denkt dat dat beter uitpakt.

Hee, lieve lezers, fijne zomer, met niet teveel dilemma’s!