Dolf Jansen

Columns

Spiegel

Verschenen in NS op

Maanden geleden schreef ik op deze plek over Amerikanen en hun omvang. Gewicht. Eetgewoontes. En kwam tot de conclusie dat er ook best veel Amerikanen niet dik zijn. Uitroepteken.

Ondertussen ben ik met enige omwegen Canada binnengereden en blijkt dat dat ook hier geldt. Althans, dat heel veel Canadezen dikker zijn dan ze denken of op een andere manier slanker uitvallen dan ze feitelijk zijn. Uit een onderzoek van Statistics Canada komen een paar erg aardige uitslagen: bijna de helft van de ondervraagden denkt dat ze in de normale Body Mass Index vallen, terwijl dat in werkelijkheid maar 38% is; 15% van de ondervraagden denkt dat ze te zwaar zijn, terwijl dat eigenlijk bijna 25% is. En hoe blijken de meeste mensen hun werkelijke gewicht te rijmen met hoe ze er feitelijk uitzien: ze liegen over hun lengte (mannen) of over hun werkelijke gewicht (vrouwen). Ik vind dat briljant, je realiseren dan je een kilootje of 20 te zwaar bent, je realiseren dat dat ook wel enigzins aan je af te zien is, maar dat verklaren met 10 centimeter extra lichaamslengte.

‘Ja, ik weeg bijna 90 kilo, maar goed, ik ben ook ruim 1.90’

En dat je naar degene kijkt die dat tegen je zegt en dat je je afvraagt of ie dan in een kuiltje staat ofzo... ‘Ruim 1.90, maar ik ben 1.85 en je lijkt toch echt iets kleiner dan ik!’

‘Ja, maar dat komt door de afstand, ik sta wat verder van je af, DAN LIJK IK KLEINER...DAAROM SCHREEUW IK OOK ZO!’ Juist.

En als een vrouw zegt dat ze een bepaald gewicht heeft ga je daar verder niet naar vragen, net zo min als naar haar leeftijd. Althans, als je verstandig bent.

De onderzoekers omschrijven deze lichaamsleugentjes als selective forgetfulness, dat is een beetje vergeten wat je best goed uitkomt. En zelfs als een arts naar de getallen vraagt, een arts die vijf minuten later even kan wegen meten enzomeer, komen de onware antwoorden eruit. Oftewel, mensen gaan zelf geloven in wat ze bedacht hebben. En dat is, volgens mij, een goede ontwikkeling. Geloof jezelf, fuck de spiegel

Aldus de meest sexy columnist van Nederland.