Dolf Jansen

Columns

Speeltjes

Verschenen in NS op

Toch wel redelijk schokkend nieuws, afgelopen weekend. Kwa sexspeeltjes, waar weekmakers in blijken te zitten. Nou ben ik zelf geen groot deskundige op het gebied van de dildo, de vibrator, de double dong of het trilei, maar ik heb een aardig idee waar die zoal voor gebruikt worden, waar ze zoal in kunnen en wat dat zoal kan opleveren. Kwa genot, kwa tijdwinst, maar dat laatste heb ik natuurlijk niet gezegd.

Weekmakers, ftalaten bijvoorbeeld, zaten al langer in van alles (en nog wat) maar blijken zo schadelijk voor de gezondheid te (kunnen) zijn dat ze eigenlijk nergens in zouden moeten zitten. Vandaar ook dat er Europese normen zijn om kinderspeelgoed van deze weekmakers te vrijwaren. En vandaar ook dat iemand uit de sexspeeltjesdetailhandel Greenpeace tipte dat er in haar branche nog met grote regelmaat week werd en wordt gemaakt. En dat chemische spul kan lekken en kan dan de hormoonhuishouding in de war schoppen en kanker veroorzaken en zelfs het eventuele ongeboren kind beschadigen. De religieuze lezer vraagt zich wellicht af ‘waarom zou je nog sex hebben, met of zonder speeltje, als de zwangerschap al bereikt is?’ hoewel ik me ook kan vooorstellen dat de religieuze lezer ergens tussen ‘dildo’ en ‘vibrator’ is afgehaakt, voor deze maand.

TNO onderzocht, voor Greenpeace, een doos vol speeltjes en kwam met schokkende resultaten: in bijna alle speeltjes zit het schadelijke spul, en het lekt, vaak, en het stinkt, eigenlijk altijd. In NRC.next stond het vanochtend omschreven als de geur van tien rubberboten. Heel gek, maar dan zou bij mij de eventueel opgebouwde opwinding verdwijnen als....als de lucht uit een rubberboot op een grintpad. Zoiets. Pffffffffrrt! Waar nog bijkomt dat ik het heerlijk vind een vrouw enigzins week te maken, tijdens het liefdesspel, maar dan weer niet met behulp van chemische middelen die ik nauwelijks kan spellen. Laat staan in de rubberige lucht van iets met een ventiel. Maal tien. (En vaak ook nog een felroze of –groene kleur. Begreep ik van iemand die veel meer van speeltjes blijkt te weten dan ik...).

Ik ben, oprecht, blij met de actie van Greenpeace in deze, maar kan er natuurlijk niks aandoen dat ik me toch vooral verheug op de dappere Greenpeace rubberboot (die ruikt als eentiende vibrator!) die woedend-golvend om de schadelijke dildo heenvaart. Net zolang tot de dildo zich terugtrekt. Of ge-enterd wordt, dat mag natuurlijk ook.

De vriendin, nee, laat ik zeggen vage kennis die veel meer van sexspeeltjes blijkt te weten dan ik (verwachtte) wist me ook nog te vertellen dat de afgelopen jaren de Tarzan (een hightech vibrator met vele standen en mogelijkheden) zich bij vele vrouwen in een grote populariteit mocht verheugen. Dus zal het mij niet verbazen als ook het tropisch regenwoud, of jungle anderszins, wordt bedreigd door verkeerd gebruik van verkeerde speeltjes. Actie, vrienden, actie!!

En mocht u zelf een speeltje in huis hebben met verkeerde geur of chemie, raadt Greenpeace aan ‘m naar het Ministerie van Economische Zaken te sturen. Opdat ze daar beleid ontwikkelen. Het wordt een toptijd, in de postkamer van dat ministerie. Denk ik.

Blijft alleen de vraag: wat nu? Want het zal wel even gaan duren voor er biologies-dynamiese sexspeeltjes op de markt komen en ondertussen wil je, als gebruiker, toch doorspelen. Denk ik. En anders je vrouw wel. Maar dat heb ik weer niet gezegd.

Oke...kinderspeelgoed. Dat is wel veilig. Mooi vormen, kan vaak rollen, heeft sirene soms, interessante vormen ook. Schaf wat aan, voor jezelf(!), en laat de fantasie werken. Zelf heb ik gisteravond erg leuke resultaten bereikt met een racket, een stapel badmintonshuttles en een metertje of tien afstand van mijn partner. Die me, ook pure winst, voor het eerst in maanden, geen TARZAN noemde...