Dolf Jansen

Columns

Opvolger

Verschenen in NS op

Zoals je weet, als vaste luisteraar, schrijf ik deze column altijd op zondagavond, in een darkroom. Nou hoor ik je gelijk verzuchten, ‘dat is wel te merken ook’, en dat is ook zo, maar ik schrijf nou eenmaal graag op gevoel, en zondagavond is de enige avond van de week dat ik de tijd heb om me es lekker in het donker te begeven, en dan maar te zien wat ik waar insteek en voor hoe lang. Of eigenlijk dan maar niet te zien wat ik waar insteek etcetera, want het is natuurlijk donker. Neuken doe ik ook het liefst op gevoel, waar nog bijkomt dat het voor mijn partners natuurlijk een stuk prettiger is mij niet te kunnen zien, maar dat zijn weer jouw woorden! Zal je net zien dat deze darkroom de eerste is die het nieuwbedachte CDA-beleid gaat uitvoeren, en dus het licht heeft aangedaan. Vol. Fel. Zit je in je blote jodokus onder twaalf bakken tl-licht. Dat werkt niet, daar gaat je opwinding plus hij krijgt er een rare blauwige gloed van, maar als ik dan naar dat laatste restje mannelijkheid kijk moet ik zomaar aan Ajax denken. Of eigenlijk aan algemeen directeur Arie van der Eyden...bah, wat een gebruinde slappe lul is dat. Al jaren bezig die voetbalclub naar God te helpen, de ene blunder na de volgende verkeerde afslag, maar niks krijgt ome Arie in zijn suede jas van zijn plek. En dat gaat dan nu mede beslissen wie Ronald Koeman gaat opvolgen als hoofdtrainer.

Maar goed, omdat ik dat natuurlijk zag aankomen konden jullie het hele weekend suggesties naar me toe mailen, en velen van jullie hebben dat ook gedaan. Waarvoor dank. Een deel van jullie komt met namen als Danny Blind, John van den Brom, Johan Neeskens en Arnold Muhren, en dat is allemaal leuk en aardig, maar ik geloof niet dat Ajax op dit moment een trainer nodig heeft uit de Ajax-school die Ajax weer op de Ajax-manier gaat laten voetballen. Dat dat niet werkt lijkt me toch wel duidelijk geworden, die afgelopen zes maanden. Waar nog bijkomt: wat moet je als coach die jongens eigenlijk duidelijk maken? ‘He, dit is de bal, die moet in dat net en wel zo vaak mogelijk, al die andere roodwitten horen ook bij jou, en na de rust gaan we de andere kant op!!’  En dat dan in het Tsjechies, Nigeriaans, Frans, Tunesies, Grieks, Afrikaanders, Engels, Papiemento,  Portugees en nog een keer Grieks voor de zekerheid. In het Nederlands hoeft niet, want die jongens zijn zo godvergeten eigenwijs en van zichzelf overtuigd, die luisteren toch niet, ofwel, je hebt al beduidend meer aan een beedigd tolk dan aan iemand met het diploma oefenmeester-A boven zijn bed. Maar er kwamen meer sugggesties binnen op mijn persoonlijke site geefmijnbekmaareendouw.nl  Waarvoor wederom dank. Fuk, wat is dat licht fel, en wat lopen er bij nader inzien een hoop lelijke mensen in deze voorheen-darkroom.

Sylvie Meis werd voorgedragen als coach omdat zij in elk geval met een speler een goede band heeft, en laten we hopen dat dat klopt, ik bedoel dat dat om een speler gaat; zowel Gerard Joling als Gordon werden genoemd, omdat ze dan voorlopig stoppen met zingen; Geert Wilders omdat we nou toch weten waar ie is en de contractonderhandelingen met al die buitenlandse sterren een stuk overzichtelijker worden als de verblijfsvergunning bij de shredder wordt gehouden; Ruud Lubbers omdat hij nu tijd zat heeft, al vaker met vluchtelingen van over de hele wereld te maken heeft gehad en vooral omdat het aantal vrouwen in de Ajax-kleedlokalen minimaal is, zeker als Lubbers hoofdcoach wordt; Ruud Gullit werd meermalen voorgedragen, maar elke keer uit Rotterdam, dus daar willen ze hem klaarblijkelijk kwijt; en, mijn persoonlijke favoriet: Bassie. Ja, Bassie, dat is een kutclown, en Bassie weet niks van voetballen en Bassie is niet grappig en Bassie zet Adriaan in de spits om het goed te maken en Bassie moet je vooral uit de buurt van de jeugdteams houden en Bassie komt binnen drie weken met de dvd ‘dolle pret in de dug out’, maar vooral, en daar gaat het me eigenlijk om, Bassie gaat het leven van A. van der Eyden tot een hel maken. Elke dag moet A. van der Eyden vergaderen met Bassie en overleggen met Bassie en vooral ook lachen om Bassie, en dat gaat ie niet trekken en dan gaat ie weg en dan komt volgend seizoen Co Adriaanse terug en dan wordt Ajax altijd wereldkampioen! Bassie op de bank, Arie aan zijn einde, wat een mooie zondagavond. He, kijk nou, iemand heeft de stoppen eruit gedraaid, is het toch weer donker...