Dolf Jansen

Columns

Dolfs Hittips

Verschenen in NS op

Nadat ik vorige week op deze plek de nieuwe Johan-cd volledig de hemel inprees, en terug ook, was het niet meer dan logisch dat ik overspoeld werd door mailtjes met eigenlijk maar een vraag: ‘Dolf, kenner, liefhebber, profeet, is er nog meer waar we naar zouden moeten luisteren? Licht ons bij, vertel ons wat jouw reizen door Colorado en Utah opvrolijkt en bijlicht, waar krijg jij een vochtig topje van, een harde...?’, afijn, aansluitend werden de meeste mails toch wat persoonlijk, plasties of mild-beledigend, waarmee het tijd werd een antwoord te formuleren. En wat denk je? Er zijn nog een paar prachtplaten uit waar ik je graag naar verwijs. Zal ik komende week weer proberen wat Amerikanen te beledigen...

Gomez heeft een nieuwe cd uit, nadat ze door hun label gedumpt zijn en zoals wel vaker (Wilco, Racoon) levert dat een hele mooie plaat op, How we operate geheten. Van de keren dat ik Gomez live zag spelen herinner ik me een soort georganiseerde chaos op het podium, met na zo’n beetje elk nummer een volledige bandwissel, de drummer ging toetsen spelen, de gitarist ging zingen en de bassist probeerde eens de sologitaar. Die afwisseling hoor je op deze plaat (drie verschillende zangstemmen!), maar ook de gedrevenheid. De wanhoop (I’m not the only guy I know she doesn’t notice), de hoop (when all’s been said and done, its the things that are given not won, are the things that you want), het gevoel dat de zanger, de band, tegen je praat, om je iets te vertellen (When this song is sung don’t let it colour your opinion...that girl is my life I tell ya). Mooi en stukken spannender dan de gemiddelde popplaat.

En daar gaat Snow Patrol nog eens overheen, met hun gitaargeluid, met de breekbare maar o zo krachtige vocalen van Gary Lightbody, met de nummers die je al over festivalterreinnen hoort schallen, maar ook de durf om in ‘You could be happy’ de voorbije relatie tot op het bot uit te benen, te weten waar je verkeerd zat, te willen dat je het anders gedaan (en gezegd) had en haar ondanks alles het beste toe te wensen. Geluk, echt geluk. ‘Just do the things you always wanted to without me there to hold you back (  ) you should be happy no matter what’  Sjeezus wat mooi. De cd heet Eyes open en is briljant. Uit beide platen blijkt maar weer dat echte liefde bestaat maar meestal toch niet, en dat dat allebei prachtige popmuziek kan opleveren.

En op de nieuwe single van Sugababes coveren ze I bet you look good on the dancefloor en dat is natuurlijk ook niet te versmaden.