Dolf Jansen

Columns

Dick*

Verschenen in NS op

Afgelopen weekend verscheen de 76-jarige Texaan Harry Whittington voor vele camera’s in Corpus Christi, Texas, om te vertellen dat het harstikke lekker met ‘m ging. Fijn voor Harry, natuurlijk, en zeker zo fijn voor Dick Cheney, vice-president van dit prachtige land tussen Mexico en Canada.

Zes dagen daarvoor namelijk had Cheney, je hebt er wellicht over gelezen, een volledig schot hagel in het lichaam van Dick gepompt, van een metertje of tien afstand, omdat Harry er in zijn feloranje-niet schieten ik ben geen kwartel!!-overgooier toch net iets teveel uitzag als een lid van AlQuaida, de Taliban of wellicht als een lastig want krities Democraties lid van het Huis van Afgevaardigden. Of Dick had zon-tegen. Of hij had toch wat meer op dan een (1) biertje. Of hij had gewoon zin om weer es lekker een beetje te knallen, en dan maar te kijken wat je raakt. Met hagel. Dat zijn heel veel kogeltjes per schot, eigenlijk een beetje zoals het Amerikaanse leger oorlog voert: heel veel landen aanvallen, heel veel mensen neerschieten,  heel veel mensen opsluiten, en de kans is groot dat je ooit toevalligerwijs de goede te pakken hebt. Maar goed, niks aan de hand, Harry is weer helemaal oke, na zes dagen van topzorg in het ziekenhuis van Corpus Christi. En dat betekent ‘lichaam van Christus’...ik ga er dus een beetje van uit dat in dat ziekenhuis patienten ook na hun overlijden nog drie dagen worden doorbehandeld, want je kan niet weten.

De mooiste reactie gedurende vorige week kwam wat mij betreft van de hoofd-arts aldaar, die letterlijk zei dat Whittington vele tientallen kogeltjes in zijn lichaam had, maar dat dat geen enkel probleem hoefde te zijn want ‘er zijn tienduizenden mensen in Amerika met kogels of stukjes kogel in hun lichaam’; dit lijkt een behoorlijk bizarre uitspraak, maar is echt waar...het heeft iets te maken met de wat liberale wapenwetgeving in dit land. En die wordt weer mooi samengevat in het standpunt ‘guns are safe, but they can be dangerous!’’

En Harry voelt zich goed, en is alweer aan het werk. Als top-advocaat, in Texas. Dat is het type dat nog een schadevergoeding van 8 ton van een stoeprand weet los te procederen, als jouw vrouw wat onvoorzichtig heeft ingeparkeerd. Nou is het hier nooit verstandig iemand aan te rijden, aan te stoten of aan te kijken op een manier die de persoonlijke levenssfeer zou kunnen verstoren, want ze sue-en je broek van je reet. Maar een advocaat neerschieten lijkt mij zo ongeveer het onverstandigste dat je kunt doen. Uberhaupt. Anderzijds, we hebben het hier kwa dader over een man wiens belangrijkste openbare taak nu al een jaar of vijf is het serieus kijken, en soms dito knikken, terwijl George Walker Bush continu de grootste mogelijke onzin uitkraamt.

Een mooi detail nog: de jagers joegen vanuit een auto, want lopen is wat vermoeiend, ofzo. Dus: je zit met een geladen geweer in een langzaamrijdende auto, en begint te schieten als je iets ziet bewegen. Ik vraag me af wanneer het eerste rap-album van Dick uitkomt.

 

 

*  lul