Dolf Jansen

Columns

Gezond eten

Verschenen in Novib op

Vele jaren geleden zat ik samen met Lebbis op een soort treintje dat door een groot voedingsdistributiecentrum reed. Gevuld met allerlei soorten groenten en fruit en andere verse voeding, en Lebbis en ik dus. Wij maakten een televisieprogramma, en schreeuwden in een camera ‘vroeger had je aardbeien in de zomer, goudrenetten in de herfst, boerenkool in de winter en een erectie in de lente, tegenwoordig moet alles altijd maar verkrijgbaar zijn!’ Waarna een keihard en doorwrocht betoog volgde tegen allerlei etenswaren die het hele jaar door in de schappen lagen (liggen), omdat ze desnoods dagelijks uit Kenia of Nieuw-Zeeland worden ingevlogen. En hoe zonde dat is, niet alleen vanwege de belasting van milieu en energiebronnen, maar ook omdat het iets aparts geeft aan eten als je het maar een beperkte tijd, op een bepaald moment kunt krijgen. En eten.

Ondertussen is het verhaal haast legendaries geworden van Nederlandse ham die met vrachtwagens vol naar Italie wordt vervoerd, om in Parma door de rokerij gehaald te worden, waarna het in dezelfde vrachtwagens terugggaat, om hier Parmaham te mogen heten.

Vorige maand was er een Duitse politicus die mensen opriep meer te eten uit eigen streek, wat me voor Duitsers niet altijd even prettig lijkt, maar het ging hem om hetzelfde: laten we met zijn allen es kijken hoe we op een simpele manier onze hulpbronnen kunnen sparen, en iets over laten voor volgende generaties. Laten we es geen geld en energie besteden aan overbodige luxe (voedsel dat de halve wereld overvliegt omdat het in ons land even te koud is), maar aan nuttige dingen. Maar goed, voor je het weet roep ik dat je met het geld dat je aan een grote oorlog besteed de wereldhonger zou kunnen bestrijden, en met de bedragen die in een Mars-expeditie gaan zitten de hele wereld zou kunnen irrigeren en genezen van alle ziektes. En dat zou wel erg ver gaan...

Goed, maak ik het jullie wat makkelijker: kijk deze gids es door, en winkel gezond. Of doordacht. Of gewoon lekker.