Dolf Jansen

Columns

Beroofd

Verschenen in Novib op

De nieuwe cd van de Engelse band Radiohead heet 'Hail to the thief'. Dat was de kreet waarmee demonstranten in Washington zo'n drie jaar geleden George Bush onthaalden toen hij, een paar maanden na de verkiezingen, daar zijn plek als president kwam innemen. Bush was the thief omdat hij het presidentschap had gestolen. Vonden de mensen die hem daar opwachtten. Gestolen in de zin van onrechtmatig verkregen, via trucs en juridische procedures en vriendjes- en familiepolitiek, gestolen in de zin van ondemocraties en onterecht en vermoedelijk tegen de wil van de meerderheid van de Amerikanen. Lees hierover gerust hoofdstuk 1 van Micheal Moore's Stupid White Men nog maar eens na.

Maar goed, ondertussen speelt George jr. alweer jaren de wereldleider, vindt de G8 dat de groei van de wereldeconomie moet toenemen, staat de zogenaamde derde wereld in de kantlijn van wereldhandelsverdragen, en hebben wij een nieuw kabinet. Hoera hoera hoera!

Balkenende heeft zijn verkiezingsresultaat niet gestolen, zeker niet, maar een behoorlijk deel van ons land zal toch het gevoel hebben dat er nu, en de eerstkomende vier (acht?!) jaar, een kabinet zit dat niet echt overeenkomt met wat wij willen, wat wij voelen, hoe we ons als land willen ontwikkelen, en hoe we willen dat Nederland in de wereld staat. Waarbij sociaal en solidair wat mij betreft de centrale termen zijn. Sociaal en solidair naar degenen in ons land die dat nodig hebben, en verdienen, sociaal en solidair naar al diegenen elders in de wereld voor wie dat een kwestie van leven of dood kan zijn. Nederland mag dat deel van de wereld, een wereld, niet aan zijn of haar lot overlaten, met economische argumenten of onchristelijke afwegingen. Wij moeten sociaal en solidair zijn en blijven, ook als dat zou betekenen dat we dan uit de pas lopen met de dievenbendes!