Dolf Jansen

Columns

So much money

Verschenen in Noord Hollands dagblad op

Een jaar of tien geleden was er een gelegenheidsbandje dat de Travelling Willburies heette.

Bob Dylan speelde mee, Roy Orbison, Tom Petty, George Harrison, dat soort mannen met gitaren en zonnebrillen. Een paar platen gemaakt, een of twee hits, en toen kwam het verzoek van een grote promotor om een tournee te maken.

Voor Orbison kon dat, want die leefde toen nog, Dylan is altijd bezig met zijn ‘never-ending tour’, Petty wilde heel graag maar Harrison had geen zin. Er kwam nog een bespreking over het plan, nog een keer werd de financiele kant van het voorstel belicht, en Tom Petty vertelde jaren later dat hij gedurende een groot deel van die vergadering op zijn knieen voor Harrison had gezeten, bijna-huilend ‘please George, it’s sooo much money…!’

Ik vond dat een prachtig beeld, en moest daar van de week aan denken toen ik een artikel las over de verdiensten van enige Amerikaanse sporters, die harstikke goed zijn in het wegknuppelen dan wel door een hoepeltje werpen van hun respectievelijke ballen. Ooit sprak ik op deze plek over Shaquille O’Neal, NBA-baller en regelmatig gebruikt als tie-breker in het Amerikaanse nationale dictee. Shaq verdient per jaar een kleine 43 miljoen gulden, of zeg 8 ton per week. Dat lijkt veel, maar ook als basketballer heb je je vaste lasten natuurlijk, waar nog bijkomt dat er zo al vier sport-collega’s zijn die Shaq en zijn verdiensten heel hard uitlachen. Omdat ze nog grotere contracten hebben weten af te sluiten. U hoeft ze niet allemaal te kennen, u wil dat vast ook niet allemaal weten, maar de top wil ik u toch niet onthouden, op deze prachtige maandagochtend, even snel voordat u weer uw dagelijkse brood gaat verdienen.

De heer Alex Rodriguez heeft zich onlangs gehuld in de toch behoorlijk lelijke kleding van de Texas Rangers, maar dat dan wel in ruil voor een contract van 630 miljoen gulden voor tien jaar. Zeg 63 miljoen gulden per jaar. Zeg 1 komma 2 miljoen gulden per week. Hoewel dat niet helemaal klopt, omdat het feitelijke honkbalseizoen maar 6 maanden duurt (in de kou kan je niet knuppelen), dus dan kom je op 2,5 miljoen gulden per week. Bruto, natuurlijk. Volgens mij ga je na het tekenen van zo’n contract toch zitten uitrekenen wat je per geslagen bal krijgt, of per minuut, of per ademteug. Dat zijn toch leuke dingen om aan je ouders te vertellen, of aan de vrouw waarop je indruk wilt maken.

Shaquile vraagt zich ondertussen af waar het met hem is misgegaan, George Harrison vraagt zich af wie toch die man was die urenlang op zijn knieen voor ‘m lag en hoe die man er bij kwam dat dat bedrag gelijk stond aan ‘veel geld’, en ik vraag me af of ik mijn zoontje donderdag voor zijn tweede verjaardag een hoepel of een knuppeltje geef.