Dolf Jansen

Columns

Meneer van Hanegem

Verschenen in Noord Hollands dagblad op

Meneer van Hanegem is de nieuwe trainer van Sparta. Ik hoor u denken ‘zeg toch Willem!’, want eigenlijk iedereen noemt meneer van Hanegem Willem, maar ik heb ooit op deze plek Louis van Gaal ‘meneer’ genoemd, al was het maar omdat ik van hem ooit gymnastiekles gekregen had kunnen hebben - als ik op zijn LTS had gezeten en als ik ooit de gymles bezocht zou hebben - , dus dan zit je (ik) wat van Hanegem betreft ook aan de term meneer vast, en als u nog een idee heeft waar deze zin ooit begon heeft u een hele goeie maandagochtend.

Meneer van Hanegem is geen man die in de zogenaamde trainers-carroussel, een draaimolen van heel veel geld en nog veel meer onkunde, meedraait, nee joh, hij praat op Canal+ lekker met Kieft en Jansma over voetballen, maakt es een paar opmerkingen over Sparta en een week later zit ie op de bank in het Kasteel. Naast meneer Roks, die ik Dolf mag noemen, want zoveel zijn er daar niet van. Dolf verklaarde vrijdag ‘ik wilde best een stap terug doen, maar alleen voor Willem. Als hij erin slaagt meer punten te pakken, dan is het goed’.

Kijk, dat is typies Dolf, typies een Dolf ook, je zegt de dingen waar je je geen al te omvangrijke buil aan kan vallen, want die stap terug moest ie wel doen, anders had ie gewoon op straat gestaan, ‘alleen voor Willem’ klinkt goed maar is natuurlijk onzin, want reken maar dat Sparta trainers als Rijkaard, Cruyff, Moulijn, Wouters (ik kan nog heel veel meer namen noemen) ook zo op zijn plekkie had gezet, en die regel ‘als hij erin slaagt meer punten te pakken’ is helemaal lucht-verplaatsen, want als ik het goed heb is dat iets wat Dolf al weken nauwelijks voor elkaar heeft gespeeld. Dus meneer van Hanegem, zal er vast meer gaan pakken, denk ik, en ‘dan is het goed’.

Ik denk ook dat die wat norsige en mopperige uitstraling die meneer van Hanegem heeft door hem met enige zorg in stand gehouden wordt, ik weet vrij zeker dat daar onder bijna constant een hele grote grijns verborgen zit, ik denk ook dat ie gierend van de lach in alle kranten heeft gelezen dat ie inderdaad de redder van Sparta is, en wat de pers daar allemaal van vind.

En dat norsige is een beeld dat mensen nou eenmaal van hem hebben, en hij vindt het echt te veel gedoe daar iets aan te veranderen, want laten we eerlijk zijn, we zouden ook raar opkijken als de RVD morgen een communique naar buiten bracht dat ‘meneer van Hanegem, de succesvolle nieuwe trainer van Sparta, in tegenstelling tot eerdere berichten of geruchten, een zeer vrolijke opgeruimde persoonlijkheid is en heeft, en het op prijs zou stellen als dit beeld ook voortaan op deze wijze door de media naar buiten gebracht zou worden’. Ik bedoel, zoiets doe je niet.