Dolf Jansen

Columns

Doping?

Verschenen in Noord Hollands dagblad op

Het (eventuele) gebruik van doping in de denksport houdt mij erg bezig. Ik heb er de afgelopen zoveel over gelezen –wordt het gebruikt? Moet het gecontroleerd worden? Wat zou er gebruikt worden, als het gebruikt wordt? Wat moet je gebruiken om te maskeren dat je hebt gebruikt, als je hebt gebruikt en je wordt gecontroleerd omdat ze denken dat je gebruikt hebt…?- dat ik bijna overwoog zelf ook maar te gaan bridgen of zo. Gewoon om ook een reden te hebben es iets te gebruiken.

Nou ben ik natuurlijk heel erg artiest, en dat zou reden genoeg kunnen zijn zo nu en dan es iets te gebruiken, maar omdat je je (juist als artiest)  heel graag wil onderscheiden van de massa, heb ik jaren geleden besloten helemaal niks te gebruiken. Maar denksport is een ander verhaal. Of denksport sport is, is weer een ander verhaal, maar als uw antwoord op de vraag ‘doe je wat aan sport?’ luidt ‘ik denk dat ik sport’, is de kans groot dat u doet aan denksport. Ik twijfel zelf enigszins: is het sport als de maximale lichamelijke inspanning bestaat uit kleine bewegingen van de hand (schaken, dammen, go), eventueel gecombineerd met minieme hoofdknikjes, bijna-ongemerkte oogopslagjes en wiebelingen van de neusvleugels (bridge, zoals bekend de sport met de meeste geheime tekens na het Amerikaanse prof-honkbal)?

Caffeine zou een mogelijke doping in de denksport zijn, en lijkt mij ideaal bij het zgn. sneldammen. Voor mensen die nog minder van denksport weten dan ondergetekende: sneldammen is de variant van het dammen waarbij het de bedoeling is zo snel mogelijk te dammen, om daarna lekker iets anders te kunnen gaan doen. Men neme acht koppen sterke koffie, men doet 48 zetten in de tijd die het kost om kop negen weg te slobberen, en men eindigt met een overwinning, een dam van zeven verdiepingen en een beukende koppijn. Bij schaken zou ik cocaine aanraden, waarbij ik opmerk dat ik ook degene ben die de Nederlandse Olympische dressuurploeg heeft aangeraden op de dag van de wedstrijd wat xtc door de haver te roeren. Door cocaine denk je dat je de sterkste bent en de grootste en de slimste ook, en dat is nou net wat je bij schaken moet hebben: je zit beiden aan dat bord met precies dezelfde stukken op precies dezelfde plekken, dus als je nou maar zeker weet dat je de sterkste bent etc., win je die partij. En zo niet heb je in elk geval een leuke middag gehad. Wat je bij go moet gebruiken weet ik niet, maar dat heeft te maken met het feit dat ik geen idee heb wat de bedoeling is van of bij go. Probeer es een betablokker, daarvan weet ik ook niet wat ie doet, dus wie weet.

Ik was afgelopen weekend op het Lowlands-festival, waar 65000 jongelieden bijeengebracht waren, die we er bij Sail effe niet bij konden hebben. Ik zou u kunnen vertellen van de sfeer, van gecrowd-surfd worden terwijl je cabaret staat te bedrijven, van Krang of Reprazent, van magische momenten op een veld terwijl in de verte Underworld staat te spelen, maar in het kader van dit stukje is voldoende u te verzekeren dat het in ieder geval heel goed mogelijk is doping in allerlei vormen tot je te nemen zonder ook maar een moment met dammen, schaken of bridge bezig te zijn