Dolf Jansen

Columns

Snorkel

Verschenen in NocNsf op

Skivliegen. Free ride. Skibob. Big foots. Jazeker, uw dienaar heeft gemerkt dat de winter nu toch echt voorbij is, en dus heb ik me op de wintersportontwikkelingen van de laatste twaalf maanden gestort. Waarbij vermeld dat ik absoluut geen wintersporter ben, en dat wintersport dat ook graag zo wil houden. En ik ook. Maar geinteresseerd ben ik altijd. Zeker in de abberaties van wat wij kennen als sport. De wintersport in dit geval, vandaar ook dat ik begon met een korte opsomming van wat er zoal te beleven was, de afgelopen maanden, op de pistes. Of ernaast, want uit vele krantenberichten hebben we ook kunnen opmaken dat het leukste van skien (snowboarden etc.) toch wel is het te doen op plekken waar het eigenlijk niet mag, of kan. Mooi. Nog even verder met de opsomming: Off piste skien, natuurlijk. Parachuteski. Bootskien. Heliskien. Ski-joring. Ik weet nu al dat ik ernstig ruimte tekort ga komen in deze column...ski-joring bijvoorbeeld is afkomstig uit Scandinavie maar wordt ook in Zwitserland gedaan, en is jezelf achter een paard binden, in de sneeuw, en dan huuuu! roepen. Galop galop, glij glij, wooosh!  En als je dan denkt: dan zal heliskien wel achter een helicopter zijn , en bootskien achter een boot, moet ik je toch teleurstellen. De heli brengt je slechts naar een plek waar niemand anders komt, kan komen, en laat je dan lekker achter met je ski’s en je zonnebril, bootskien is in een rubberboot van de berg afsuizen. (Ski-boots spreek je uit op zijn Engels en zijn die afzichtelijke laarzen waarop je niet kan lopen, behalve natuurlijk na 12 gluhwein). Hoe zou dat bootskien ooit ontstaan zijn, en waarom neemt iemand een rubberboot mee naar Oostenrijk? Bij parachuteskien wordt de parachute als rem gebruikt, maar eerst als parachute, en de skibobber is niet degene die nooit drinkt maar iemand met een ski-fietsje of een klein sleetje. Echt, ik verzin niks voor dit stuk, alles is echt en gebeurt in beschaafde landen!

Als je bijvoorbeeld hele korte ski-tjes hebt doe je aan Big Foots en kun je ongeprepareerde pistes af, als je je vliegscherm (parapent) meeneemt ben je al gauw aan het skivliegen (naar de eerste hulp denk ik), en als je maar een ski bezit ga je lekker monoskien. Speedskien, ook mooi: het wereldrecord is 248 kilometer per uur, maar dat is denk ik vooral omdat “de baan doorgaans steil naar beneden gaat”....briljant gevonden! En de laatste 500 meter van het parcours zijn nodig om weer af te remmen, maar dat is natuurlijk omdat ze geen parachute bij zich hebben. Alles kan, niks hoeft, althans ik niet!

Het meest geniet ik, als geinteresseerde toeschouwer en verdieper in informatie, van het snorkelskien. “Hierbij suizen skiers in metersdiepe poedersneeuw met een snorkel op hun hoofd naar beneden. Om ze tegen te komen moet je off-piste gaan en geluk hebben”. Heerlijk! Mensen met een gezin storten zich in een duikpak in een lawine, en als ik geluk heb zie ik in de verte een snorkel met 160 kilometer per uur van een berg afflikkeren. Zowel wintersport als de mens in het algemeen blijven me verbazen.