Dolf Jansen

Columns

Vragen des levens

Verschenen in Havana op

Richte doet iets juridisch. En dan heb je tijd om na te denken. Over kwesties die de mensheid al sinds hun schepping bezighouden. Danwel hun evolutie, tot mens. Net wat je gelooft, maakt mij niet uit. Ik vind al jaren dat je best gelovig mag zijn, als je maar niet praktizeert. Sorry.

Zie de kat, hij tuimelt door de lucht, tuimeltuimel, en wat denk je...op zijn pootjes! Precies en verdomd knap getimed ook. Als Alan Villafuerte toen ie nog wel eens op de springkussens wist te landen....mooie tijd was dat. Is het toeval, van die kat, is het zo gepland in God’s grote plan, zijn zijn pootjes zwaarder dan de rest van zijn uitgeMergelde lijfje, heeft de grond een aantrekkingskracht die gek is op katteklauwtjes? We weten het niet, Richte, we zien het slechts gebueren en vragen ons af.

Maar dan, maar dan.....wat als we de kat richting plafond gooien? Twee vragen borrelen zich op: gaat het dan om pootjes op de grond, uiteindelijk, en natuurlijk WAT IS DIE RICHTE VOOR GOSER DAT IE ZICH DIT SOORT DINGEN AFVRAAGT? En uitprobeert, ook, wellicht.

Sex met dieren gaat steeds meer in de richting van illegaliteit, maar over het omhoogwerpen van kleinen miauwende huisdieren staat vooralsnog niks in de wet. Zal de advocaat van Richte, of hijzelf, ongetwijfeld be-argumenteren. Niks aan de hand dus, gooi lekker wat je niet kan laten liggen. Maar ik zie, in mijn dromen, een kat wanhopig aan zijn klauwtjes in mijn systeemplafond hangen, is ook nog es de moord voor dat lafond, en uiteindelijk zie ik ‘m dan toch naar beneden pleuren, pleurpleur, maar wel zo in de war dat ie snoeihard op zijn stuitje stuitert. Mi-AUW. Die kon ik niet laten liggen, dat zul je begrijpen.

Waarom zijn bananen krom?

Als ergens midden in een bos een grote tak afbreekt maar niemand hoort het, heeft dat geluid dan wel geklonken?

Hoe klinkt een hand die klapt?

Zal Jan Smit ooit nog zingen zoals hij zong?

Hoe is het mogelijk dat een chirurg zowel Jan als Guus Meeuwis als Fransje Bauer heeft behandeld, of eigenlijk, hoe is het mogelijk dat die man niet heeft gedaan wat nodig is om de Nederlandse muziek te redden?

Waarom zijn Rene Froger, Peter Beense, Dries Roelvink en voor de zekerheid ook Andre Hazes niet bij die man onder behandeling?

En als een man iets beweert zonder dat een vrouw het hoort, heeft die man dan toch ongelijk? Tot volgende week!