Dolf Jansen

Columns

Tobtrainer

Verschenen in Havana op

Laat me vooropstellen dat ik Jorien van den Herik een soort kruising vindt tussen een voetbaluitbater, een zonnebankslachtoffer en een droplul, en dat staat vanzelfsprekend geheel los van alles wat hij in de afgelopen jaren voor Feyenoord heeft betekend en bereikt. (Som dat zelf maar even op, ik kan het zo gauw niet vinden).

En laat me dan gelijk vermelden dat je als trainer (coach, technisch directeur, weetikveel) natuurlijk altijd de lul bent, want jij vliegt eruit, en de skybox-types blijven zitten. Want die zijn niet (nooit) verantwoordelijk, niet voor de slechte resultaten, niet voor het slechte aankoopbeleid (‘laten we nog een Hongaar aanschaffen en een Letse keeper en ik weet nog iemand die een kreupele Braziliaan in zijn achterbak heeft liggen!’), en al helemaal niet voor het aanstellen van een trainer etc. die dan tijdens het seizoen niet helemaal of helemaal niet blijkt te voldoen. En dat hoeft dan niet eens een voormalige topvoetballer te zijn.

Hoewel dat steeds vaker voorkomt. Al was het maar omdat een gewone boerenlul jaren van cursussen te Zeist moet afwerken (Zeist is een een kruising tussen een crematorium en een groenstrook, waar vanzelfsprekend de KNVB huist), en de topvoetballer een soort spoed-lespakketje over zich heenkrijgt, en dan het diploma trainer-A boven de breedslaper mag hangen. Hoera!

Neem een Gullit. Redelijke reggea-zanger, voetbalde ooit aardig wat potjes voetbal op nivo in en voor Milaan, en heeft een vrouw met een extra tasje (Louis Vuton!) voor de creditcards. En is dus sinds een jaar of wat toptrainer, althans, trainer met top-verleden. Roed deed het niet helemaal in Engeland, tot twee maal toe, en het enige dat je hem in Rotjeknor moet nageven is dat hij de super-sympathieke Petrovic als assistent meenam, maar dat bleek lang niet voldoende voor resultaten.

Ik denk dat een trainer maar een eigenschap moet hebben, ik weet alleen niet of er een woord voor is. Het is een team inspireren en tevreden houden en bij elkaar houden en lol laten hebben. Als je dat hebt, als je dat kan, dan komen die overwinningen wel. Want voetballen kunnen ze zelf wel, die voetballers. Zelfs in Rotterdam. En als u dat geen leuk grapje vindt, meneer van den Herik, moet u me maar even mailen...