Dolf Jansen

Columns

Pijnlijk

Verschenen in Havana op

Pijnlijke situaties zijn er in overvloed, als je er maar ook voor hebt. Of oor, of zelfs neus, zoals in dit anoniem-ingezonden geval. Of als je een moeder hebt als de mijne, die geregeld de verkeerde vragen wist te stellen, de verkeerde onderwerpen aan de orde bracht en die zonder enig probleem had kunnen meespelen in de ‘don’t mention the war’-aflevering van Fawlty Towers. Briljantste moment: nadat Basil de bestelling van zijn Duitse gasten heeft verbasterd tot a prawn Goebbels, a Hermann Goering and four Colditz salads barst een van de dames in huilen uit. Basil: is there something wrong? Duitser: Will you stop talking about the war? Basil: Me. You started it!

Duitser: we did not start it. Basil: Yes you did, you invaded Poland...

Pijnlijk, maar heel grappig. Want dat ligt vaak erg dicht bij elkaar. Denk bijvoorbeeld ook aan de nu lopende serie van Alan Partridge, tv-ster aan lager wal, die werkelijk elke situatie pijnlijk weet te maken (de bouwvakker die voor hem werkt vertelt dat je van dat lichamelijke werk sterke buikspieren krijgt, Alan haakt aan met het feit dat hij een ringetje van beharing rond zijn tepels heet, en zo’n streep van haar die over zijn buik naar beneden loopt. De bouwvakker weet genoeg, of eigenlijk veel te veel).

Maar dan mondgeur, of lichaamsgeur in het algemeen, of andere elementen van de medemens dicht in je buurt waar je last van hebt. Ik vind dat we met dit dilemma erg in de buurt van Lieve Lita, of weetikveel hoe die trol heet, komen. Ik verwacht in de eerstvolgende weken vragen over voortijdige ejaculatie (ook pijnlijk, vooral als het in je oog komt. Of eigenlijk haar oog, zijn oog naar keuze), bikinilijnen, wel of niet pijpen op het eerste afspraakje (ja, altijd doen, je weet nooit of er een tweede komt) en verliefd zijn op een nabij familielid. Of met een beetje geluk een combinatie van al deze zaken, want dat moet toch mogelijk zijn op de HvA.

Maar goed, ik ben uw dienaar, ik raad aan iemand wel te wijzen op lichamelijke geuren, ongewassen kleding en flarden groen uit de  neus. Het is even moeilijk, maar echt beter voor je zelf, en voor de geurder in kwestie. Niet in de groep gooien, even apart graag, en erbij zeggen dat je het pijnlijk vindt, maar....

Precies. Doen! Hou me op de hoogte.