Dolf Jansen

Columns

Paarden

Verschenen in Havana op

Er wordt te veel over voetballen geouwehoerd! Dat voorop gesteld. Opeens schiet me te binnen dat als JPB niet onze premier was maar onze meest talentvolle Oranjegekleurde rechtsbuiten, er nog veel en veel meer gespeculeerd zou zijn over zijn voetje, de afgelopen weken. (En nu schiet me te binnen: hij is natuurlijk ook oranjegekleurd en rechtsbuiten, maar heeft nog nooit in zijn leven een bal geraakt).

Afijn, de vraag die me afgelopen weekend bereikte ging (dus) ook over voetbal, iets met van Basten en de opstelling en Macefukkindonie en verwende stervoetballertjes...hou toch op! Ik wil best over sport spreken, zo nu en dan, maar laten we dan het schandaal van dat afgelopen sportweekend bij de kop pakken. Sorry, bij het hoofd, want het gaat over paarden. Het is hippisch, niet te verwarren met hippies, want dan zou ik heel benieuwd zijn wat een Concours Hippiek in zou houden. Love, peace en hindernissen? Dressuurblowen? Op een soundtrack van the Gratefull Dead? We zullen het nooit weten, want ik had het over het schandaal: dat naar nu blijkt vier van de veertig gecontroleerde Olympische paarden op verboden middelen zijn betrapt. Nou heb ik al vaker beweerd dat die dressuurpaarden met hun dansjes en hun hopjes en hun sprongetjes en hun galopjes van 3,8 seconde niet clean kunnen zijn, en heb ik zelfs de term paarden-xtc in de mond genomen (let wel: de term, ik heb nooit paarden-xtc in de mond genomen, en als het wel gebeurd is heb ik dat a. alleen gedaan omdat ik het voor een vriend zou bewaren terwijl hij gecontroleerd werd en b. heb ik in elk geval nooit geinhaleerd. Waarvan akte.), maar dit gaat niet over dressuur. Dit gaat over springen over daarvoor speciaal geplaatste hekjes en waterpartijtjes, en bochtjes ook en dat dan allemaal zo snel mogelijk. Of eigenlijk SO SCHNELL WIE MOGLICH, want het gaat vooral over Duitsers. En, toegegeven, ook een Ier, goudwinnaar O’Connor, maar die deelt de voornaam van mijn zoontje, Cian, dus dat moet op een fout berusten. Cian zou zoiets nooit doen. Waar nog bijkomt dat de paarden betrapt worden, en zijn, maar ik vrij zeker weet dat die niet zelf hebben besloten deze keer es een snuifje, een pilletje of een likje te nemen om die medaille te scoren. Tuurlijk niet! Daar zijn paarden veels te lief voor. Behalve als je achter ze gaat staan, dat vinden ze niet prettig.

Die paarden worden, zijn, gedrogeerd, geheel buiten hun medeweten om. Dat maakt het allemaal nog erger. Ik bedoel, wij maken ons druk om wat fliebertjes voorhuid die hier en daar verdwijnen, terwijl het jongetje in kwestie nog niet eens weet dat ie jood of moslim is, hier gaat het om volwassen paarden die illegaal geprepareerd worden. Om te springen. Of om met drie collega’ s ergens heen te lopen, want ook de (Duitse) wereldkampioen vierspannen heeft een van zijn paarden gedrogeerd. Dat was dat ene paard dat constant tegen die andere drie hinnikte ‘kom op nou jongens, sneller, sneller, ik ben nog lang niet moe, ik kan nog uren doorgaan!’

Er moet, dat is duidelijk, iets gebeuren om de paardensport te redden. Ik zou niet weten wat, ik weet namelijk niks van paarden. Ik praat er alleen graag over. En als liefhebber moet je maar denken: 10% betrapt op doping, het lijkt veel, maar in het wielrennen zouden ze hun handen dichtknijpen met zo’n laag getal.