Dolf Jansen

Columns

Oranje?!

Verschenen in Havana op

Lezers! Het kan toch haast niet anders of u heeft afgelopen weekend en woensdagavond voor uw breedbeeldbuis gezeten, gezweet, gehangen en geijsbeerd zelfs, terwijl de dappere helden in het Nike-oranje onze eer hooghielden, afijn, voetballen, een dilemma indeed!  Al was het maar de keuze of je zou gaan kijken in the first place. Na de kwaliteit van het vertoonde spel de afgelopen maanden. Jaren. Eigenlijk heeft Oranje zijn laatste echt goede wedstrijd gespeeld in de halve finale van het Europees kampioenschap 1988, tegen Duitsland inderdaad, en nog gewonnen ook, die wedstrijd, het hele kampioenschap, hide your woonboot, motherfucker!!

Maar goed, Oostenrijk, Tsjechie...het zijn niet de minste tegenstanders, althans, in de zieltogende staat waarin onze elf zich bevind, onder leiding van Dicky A., de ziener uit Den Haag. Sjeeeeeeezus, hoe is het mogelijk met zoveel talent zo slecht, zo saai, zo mmwahhh te voetballen, of heb ik het nu weer over Ajax?

Maar goed, Oostenrijk, land van Waldheim, Schwarzenegger en die huisschilder met ambitie. (Oke, dat eerste en die laatste zullen we het niet meer over hebben, maar Arnie als dreigende president der VS over een jaar of acht, laten we het daar nou wel es over hebben, in dit seizoen DD). Hoera!! Wir haben gewonnen!!

Nee, dan Tsjechie, door de deadline der Kinshassa in een onmogelijke hoek gedwongen ga ik toch mijn mening geven over die titanenstrijd. Waarbij het afwijkende lettertype tussen haken de andere uitslag becorrespondeert. Of zo.

Fukkerdefuk, we liggen deruit, we zitten in een schier onmogelijke herkansing, waar was Edje, wat deed Patje, behalve veelvuldig over debal heenmaaien, wie heeft die drol van een van Bommel tot het stadion laat staan het veld toegelaten...aaah, Dick Advocaat, wat een misbaksel, wat een muts, die man begrijpt nog minder van voetballen dan ik van vrouwen, weg moet ie, heeel ver weg, trainer bij de Bagdad Boys, bondscoach van Viananu, ga schapen scheren 280 kilometer onder wellington maar laat je nooit meer zien op een Europees voetbalveld, en neem die mislukte krulkop van Hanegem met je mee, en zijn vrouw ook, en zijn vrienden van Canal+ en alle aanbiedingen van die witgoedbeuker die hij ooit over mijn tv heeft uitgesproeid, weg, WEGGG!!!

(Hoera! Fantasties in het kwadraat, de fluwelen touch van der Vaart, de Boer passes, zelfs de uittrappen van Waterreus waren toppie, het zij Makky voor immer en altijd vergeten dat ie voor bayern voetbalt, en Dick Advocaat, wat een man, wat een vent, wat een genie...ons zolang in spanning houden en dan de ultieme wedstrijd op de Praagse mat leggen, hulde, hulde en een lintje, en dan nog een lintje. Portugal, we komen eraan!!)