Dolf Jansen

Columns

Lelijk?

Verschenen in Havana op

Gerrit vind mij lelijk. Gerrit heet ARP en doet ALO en heeft zelf wellicht een hoofd als een mislukt plastisch experiment - dat weet ik niet want ik heb het HvA-smoelenboek even niet bij de hand - maar Gerrit vind mij lelijk. Dat vind ik het mooie van vrijheid van meningsuiting, dat Gerrit mij lelijk mag vinden, dat hij dat mag beweren in het openbaar, dat hij me daar een vraag over mag stellen in een goedgelezen en hooggewaardeerd periodiek en dat ik daarin nog geen enkele reden zie tot geweld of bedreiging daarmtoe over te gaan. Ook al omdat mijn advocaat een dag of vijf geleden nogal plotseling het land heeft verlaten, hetgeen mijn juridische positie in een eventuele procedure van Gerrit en/of zijn erven niet echt sterker maakt. En dus reageer ik als volgt: Gerrit, ‘vriend’, leuk dat je me wekelijks leest en nu middels een pittige puntige vraag probeert een klein beetje in mijn buurt te komen, natuurlijk in de hoop dat iets van mijn glans (succes, roem, beroemdheid, you name it!!) op jou en je mislukte gezicht zal afstralen. Keep on dreaming, Gerrit, zou ik zeggen. Waar nog bijkomt dat schoonheid a. een kwestie van smaak is  en b. in mijn geval buiten kijf staat. Of is, daar wil ik afzijn.

Tuurlijk, mijn gezicht is niet het gezicht van een mooie man, een stuk, een lekker ding; mijn schouders zijn wat puntig; mijn ribben steken wat uit; en mijn heupen, knieen, enkels ook; ik heb geen billen, en eigenlijk geen buik ook (de delen die ik wel heb wil ik op deze plek graag voor mezelf houden, foto’s op aanvraag). Anderzijds heb ik het magere lichaam waar menig meisje van 14 een moord voor zou doen (niet om te bezitten, maar om te hebben), ben ik afgetraind, in balans, in staat langdurig hard te lopen, zeker zo lang de liefde te bedrijven en vaak nog langer en kan ik (tussendoor) eten wat ik wil en zoveel ik wil. Ik vind mijn lichaam dus mooi en het doet daarnaast ook nog es wat ik wil dat het doet. Ik ben blij met mijn lichaam. En ik niet alleen, Gerrit.

‘Apart...’

‘Opvallend’.

Oh my god!!’’

Om maar wat recente reacties te citeren.

Schoonheid, lieve lezers v/m, zit van binnen en van buiten en in je eigen hoofd, schoonheid zit niet niet niet in wat anderen zeggen en vinden. En dat betekent inderdaad dat zelfs Gerrit mooi is. Of zou kunnen zijn.