Dolf Jansen

Columns

Leest

Verschenen in Havana op

Ooit zei Johan Cruyff, of wellicht wel Viggo Waas als JC, ‘schoenmaker, blij dat je leest!’’, en dat is natuurlijk helemaal waar. Zoals alles wat JC ooit gezegd heeft waar is, en die JC  van 2000 jaar geleden wellicht ook, maar helaas worden zijn woorden geregeld nogal verherinterpreteerd weergegeven - iets waar zijn collegae Allah en Jhwh ook last van hebben trouwens - , en ik denk dat het in meeste wat VW als JC zei ook wel wat zat. Al was het maar een stukje humor. (Als het allemaal waar was geweest had ie wel Viggo Waar geheten ...sorry).

Goed.

Nou kun je wel beginnen met wat ware verwijzingen, maar dan moet je verder. Kwa schoenmaker, kwa leest. Opeens herinner ik me een bewerking van ‘Niet of nooit geweest’, met daarin de zinnen ‘ik ben de gangmaker met de verkeerde leest’ en natuurlijk ‘ik ben de schoenmaker op het verkeerde feest’.

En ondertussen schijnt Gerrit Zalm te acteren, en Arnie juist weer te doen alsof hij politicus is.

Zo!

(Als je je afvraagt waaarom ik soms van die rare alinea’s laat vallen: dan kan de vormgever daar lekker mijn foto omheendraperen...............................)

De beste reactie op AS’ overwinning kwam ongetwijfeld van de bossen van Californie, die een week of twee na de inauguratie van A. besloten in vlammen op te gaan, onder het oud-Hollandsche motto ‘dan liever de lucht in!’ In de politiek, echt niet alleen in Amerika, gaat het al jaren om hoe je overkomt, wat je eventuele imago is, hoe je spindoctors je spinnen, of je soundbites de juiste bite hebben, etcetera, en als iedereen je soundbites al kent voordat je ze uitspreekt (hasta la vista baby, om van I’ll be back nog maar te zwijgen) dan heb je natuurlijk wel enige voorsprong. De enige reden dat iedereen een beeld van Gerritje Zalm heeft is door de briljante imitaties van Owen Schumacher bij Kopspijkers, dus wellicht is voor hem ook bijna het moment aangebroken de ‘serieuze politiek’ te verlaten, en het heil elders te zoeken. waarbij ik moet toegeven dat ik a. niet wist dat Zalm dit van plan was en b. ik de laatste drie, vier films van de volslanke topregisseur gemist heb. Mijn fout.

Ik geloof in vermeniging van talent, ik geloof in durf, ik geloof heel erg in dingen doen en ontwikkelen die je niet kan maar wel wilt, ik vind het eigenlijk helemaal goed wat Gerrit en Arnold doen, maar ben wel blij dat ik die filmkijker niet ben, laat staan die inwoner van Californie.