Dolf Jansen

Columns

Kerst

Verschenen in Havana op

Uit de vraag, het dilemma, begrijp ik dat de Kerst weer nakende is, waarbij Kerst dat feest van licht en vrede is, en nakende een moeilijk woord voor naderbijkomen. Juist. Is het alweer zover, heb ik weer zes weken met my head so far up my own comedy-ass gezeten dat ik alles eromheen gemist heb? Is de Sint ook alweer gepasseerd? Zonder mij in een zak te deponeren, dat dan weer wel, of juist niet dus. Mooi!

Maar nu dus kerst, volgende week, als ik goed ben ingelicht, want tussen de vorige regel en deze in heb ik effe geinformeerd in mijn omgeving, bij mensen die wel een normaal (sociaal) leven hebben, en dus geen feestdag missen, laat staan de voorbereidingen ervoor. Want daar gaat het om, vooral, de kerst: de voorbereidingen. Dat je weet wie er komt, of waar je heen gaat, en vooral ook wat toch ook alweer je banden zijn met degenen die je gaat bezoeken, of in je huis ontvangen. Ook belangrijk is je proberen te herinneren wat je vorig jaar tegen ze gezegd hebt, of dat nog geldt, in welke staat van dronkenschap jij was toen je dat zei, in welke staat van dronkenschap hij/zij was tegen wie je het zei toen je het zei, of die persoon er sinds 26/12 van vorig jaar nog op teruggekomen is, of je de persoon uberhaupt nog gezien hebt sinds 26/12 vorig jaar, en of je het weer zou zeggen als je de kans kreeg. Ook nuchter. Hoewel dat een toestand is die je bij het gemiddelde kerstdiner met familie vaak heel snel voorbij bent, vanwege de aanwezige gratis drank, natuurlijk, maar ook omdat je je steeds weer realiseert ‘ik breng het kerstdiner door bij mijn (haar) familie’, totdat je aangeschoten (dronken, lazerus, bewusteloos) bent, dan heb je daar geen last meer van.

Oh ja, ook nog van belang kan zijn of ‘haar familie’  dezelfde familie is als vorig jaar eind december, niet omdat zij inenen een hele andere familie heeft, maar omdat zij van toen is ingeruild voor een ander. Ik heb ooit aan de kerstdis een hilaries verhaal aan mijn ‘schoonvader’ verteld over sex met kleine huisdieren, maar later bleek dat mijn vorige ‘schoonvader’ dat soort verhalen zo grappig vond...auw!

Een ding nog, met wie, wat en hoe je de dagen van licht en vreten ook gaat doorbrengen: geniet, have fun, lach heel hard en heel vaak en denk niet te vaak aan morgen (tweede kerstdag) of de dagen erna; denk liever aan de woorden van George Micheal, bekend Brits filosoof en liefhebber van motoragenten ‘last xmas / i gave you my heart/ the very next day / you gave it away / this year to save me from tears / i’ll give it to someone special’, tuurlijk, Sjors, maar dat dacht je vorig jaar van haar (op de plaat was G  hetero) ook, dat ze speciaal was etcetera, kortom, geniet, nu, met kerst, en fuk het nieuwe jaar!