Dolf Jansen

Columns

De Groene Sint en zijn magere schandknaap

Verschenen in Havana op

De wereld is niet eerlijk. Dat weten jullie. Als je soms om je heenkijkt of –leest, als je een beetje ziet hoe wij de wereld de afgelopen decennia ‘verdeeld’ hebben, als je mijn column zo nu en dan gelezen hebt de afgelopen jaren.

De wereld wordt ook steeds oneerlijker. Omdat we een systeem van handelsafspraken en andere zaken die onder ‘economie’ vallen in stand houden, waardoor verschillen tussen arm en rijk in de wereld alleen maar toenemen. Waarbij arm en rijk ook staan voor machteloos tegenover machtig. Want geld is macht. Ook dat hoef ik jullie, denk ik, niet uit te leggen.

En dan kan je, denk ik, twee dingen doen. Je niet druk maken over de grote wereld, lekker alles op zijn beloop laten, waar mogelijk de bizar goedkope kledingstukken en aanverwante uit het rek plukken en vooral niet (be)denken dat wat gebeurt in die wereld wellicht toch ook met jou te maken heeft. Of, de andere mogelijkheid, je dit laatste realiseren, en dan bekijken of je ook nog invloed zou kunnen hebben. Op hoe de wereld werkt, op wie profiteert van handel en economie, op hoe dingen verdeeld zijn.

Nou ken je mij, beste Seb. Ik hoor heel erg bij die laatste categorie, ik beschouw mezelf als ik heel eerlijk ben als een (zeer magere) druppel op een veel te gloeiende plaat. Het is niet alleen dat ik geloof in grassroots, in de invloed van het individu – elk individu – en de verantwoordelijkheid die je in allerlei situaties, als consument bijvoorbeeld (!) kunt nemen. Het is ook, het is vooral dat het mij niet lukt om te doen alsof de wereld uit delen bestaat, delen die volstrekt verschillend zijn kwa welvaart en welzijn, kwa perspectief en toekomst op de ene plek en volstrekte wanhoop en kansloosheid op de andere. En waarom ik dat niet kan, Seb? OMDAT HET NIET ZO IS, OMDAT IEDEREEN KAN ZIEN DAT WE MET ZIJN ALLEN OP EEN WERELD LEVEN. Sorry, het begon zo maar even te schreeuwen in mijn hoofd.

OxfamNovib zet zich in voor een rechtvaardiger wereld. En die ‘idiote spotjes’ zijn een manier om jou, als welvarend consument, te wijzen op een manier een heel klein druppeltje op die gloeiende plaat te zijn. En daarom figureer ik nu ook in net zo idiote radiopspotjes.

Check gerust oxfamnovibpaktuit.nl.   Fijne pakjesavond!