Dolf Jansen

Columns

Condoom

Verschenen in Fondsen.org op

Oke, Wereld Aids Dag, een dag per jaar dat we met zijn allen even (extra) aan deze vreselijke ziekte en de vele vele slachtoffers denken. Moeten denken.

Een dag.

Daarna is het weer de dag van het brood, de week van de lingerie of de maand van het spannende boek. Ook belangrijk.

 

Lees ik op de ochtend van die dag een artikel in de Volkskrant van twee hoge (invloedrijke ?) geestelijken uit de Rooms Katholieke Kerk. Simonis en Eijk. Kop: ‘het wapen tegen Aids:onthouding en monogamie’. Heb ik gelijk al een probleem: ik merk dat ik het heel lastig vindt dat een op het intermenselijke vlak behoorlijk gecorrumpeerde organisatie als de RK Kerk mensen gaat vertellen hoe ze zich te gedragen hebben. Juist ook op sexueel gebied, want als nou de RK Kerk de afgelopen jaren (eeuwen?) iets bewezen heeft is het wel dat onthouding leuk klinkt, maar niet werkt. Niet lukt. Ik bedoel, als zelfs geestelijken, die het celibaat prediken en moeten en willen naleven, keer op keer bewijzen dat dat niet lukt, met vaak vreselijke gevolgen voor hun jonge parochianen, is het dan de geestelijke die ons moet wijzen op het juiste sexuele gedrag? Lijkt me niet.

Er wordt gepleit voor de ABC-methode: abstain, be faithfull, condom, ofwel doe het niet, doe het met een partner, doe het met een latexje. Waarbij dan wederom op wrakke wijze wordt gewezen op de 85% bescherming die het condoom zou bieden...het virus gaat er zomaar doorheen, weet u nog wel?

 

Waarom, WAAROM??

 

En dan wordt het nog vervelender: ‘campagnes die condooms promoten, kan zelfs tot meer riskant sexueel gedrag aanzetten vanwege het gevoel van veiligheid’. En :’Er bestaat een beter, volledig risicoloos en goedkoepre alternatief, namelijk sexuele onthouding’.

Ja, maar dat werkt niet dat lukt niet dat gaat niet dat red je niet dat wil je niet. Wellicht omdat sex zo lekker is, omdat het zo mooi is, omdat de driften er zijn, omdat het niet voor niets ‘de liefde bedrijven’ heet, omdat het een van de belangrijkste en prettigste en meestvoorkomende menselijke bezigheden is, omdat het een drijfveer is voor nogal wat ander menselijk gedrag, omdat het opwindt en ontspant en nodig is en onmisbaar en het in de mens zit en eruit moet. Afijn, onthouding lijkt me geen haalbare kaart.

Dus laten we in godsnaam (sorry) zorgen dat er heel veel condooms beschikbaar komen voor de Derde Wereld, voordat een  half continent wordt weggevaagd (het continent waar het menselijk ras is ontstaan, weet u nog), en laten we zorgen dat ook medicijnen en aidsremmers waar nodig en waar mogelijk beschikbaar komen.

 

Oh ja, een ding nog: er staan ook hele ware woorden in het stuk van Simonis en Eijk: ‘hoeveel miljoenen doden heeft het Westen niet op zijn geweten door het onvermogen tot een eerlijke(r) verdeling van de rijkdom te komen? Waarom leunen we in Nederland zelfvoldaan achterover omdat we ‘maar liefst’ 0,7% van het BNP aan internatioanle solidariteit besteden, waarbij we tientallen miljoenen ‘terugverdienen’ met de aflossing van de schuldenlast door de allerarmste landen?’ Juist, tell ‘m, boys!!

Sterker nog, laat die hele grote sterke wereldwijde kerk zich daarvoor inzetten, en laat dan sexueel gedrag en de bijbehorende moraal over aan mensen die daar wat meer in thuis zijn. Zoals ooit Wim Kan al zei ‘als je het spel niet beoefent moet je je ook niet met de regels bemoeien!’