Dolf Jansen

Columns

Vrijheid 2012

Verschenen in Diversen op

Het is 5 mei en wij vieren onze vrijheid

Een prachtig woord, vrijheid, althans zolang er geen ‘Partij voor de..’ wordt voorgezet…

Want dan wordt het opeens iets heel anders

Waarmee gelijk maar gezegd is hoe lastig het woord vrijheid, het begrip vrijheid is

 

Ik bedoel : is vrijheid alles kunnen doen en zeggen wat jij wil, of juist begrijpen dat je altijd rekening moet houden met de mensen om je heen. En hun vrijheid om jouw geschreeuw en/of luidruchtig gedrag niet over zich heen te krijgen?

 

Is vrijheid als jongen van 15 een gedicht mogen uitspreken waarin je precies laat zien dat er in een oorlog, in wanhoop, in de dood, geen goed en slecht zijn, maar alleen de drang te overleven, waarin je laat zien dat iedereen die in de oorlog viel herdacht mag worden, of is vrijheid zorgen dat dat gedicht op 4 mei niet wordt gehoord

 

Is vrijheid een voetbaltoernooi gaan spelen in een land dat tegenstanders van het bewind opsluit danwel in een land waar de katholieke kerk en eng conservatisme het leven bepalen, of  is het pas echt vrijheid als wij in de finale van dat EK de Duitsers verslaan?

 

Is vrijheid mogen geloven wat je wil of juist elke religie afwijzen en zelf nadenken?

 

Is vrijheid in de gemeente Vorden iedereen die viel in de oorlog herdenken, of is het een vliegtuigje laten rondvliegen waarin al die mensen beneden als ‘fout’ worden weggezet….?

En is het nou niet net mensen op die manier wegzetten - als fout, als Jood, als moslim, als wat dan ook - wat elke keer weer tot onvrijheid kan leiden?

Hoe zeker je ook weet dat jij aan de goede kant staat, hoe zeker je ook weet dat jouw politieke beweging, jouw mening, jouw luide stem, echte vrijheid gaat brengen…?

 

Vandaag vieren we de vrijheid, en realiseren we ons hoe bevoorrecht we zijn, in ons leven, in dit land, ja, zelfs hier in de hoofdstad van Overijssel

 

Ik vier mijn vrijheid door strax, direct na tweeen, spiernaakt en roze gebodypaint door het centrum te gaan hollen. En mocht u dat niet echt een fijn beeld vinden, geen zorgen, ik ben in vorm, ik ben echt heel snel weer voorbij!