Dolf Jansen

Columns

Te veel

Verschenen in Diversen op

Deze weken is de overdosis weer begonnen. Kwa voetjebal. Sjeezus, wat is er veel voetjebal. Als je er oog voor hebt. Als je er naar kijkt al helemaal. ‘De wedstrijden’ op Talpa en allerlei andere wedstrijden bij Studio Sport en oudemannen-praten-over-voetbal-programma’s op zo’n beetje elke tv-zender met een uitzendlicentie en een antenne, en natuurlijk de kwalificatiepotjes van Oranje op weetikveel welk station die momenteel mag uitzenden in ruil voor een hoop geld, ongetwijfeld.

Uit de voorgaande zin mag je inderdaad al concluderen dat ik heel goed weet wat er allemaal speelt, en is, en wordt uitgezonden, maar dat ik mijn kostbare tijd er niet echt aan besteed, kwa kijken. Maar goed, zelfs als je niet kijkt, zie je er nog vrij veel van, heb ik gemerkt. Hoewel ik cafe de Sport nog niet heb bezocht, en cafe de Sport is weer het enige Talpa-programma waar noch Joling nog Gordon langs de portier komen, goddank.

Maar goed, Oranje, Nederland, onze jongens, Marco’s heroes...laat ons vooropstellen dat ze zich met een groot aantal vingers in de respectievelijke neuzen aan het plaatsen zijn voor het Wereldkampioenschap Voetbal, dat dan ook nog in Duitsland gaat plaatsgrijpen, en als wij nou ergens goed kunnen en willen en gaan voetballen, dan is het wel daar. Denk 1974 (wij waren de besten!), denk 1988 (wij waren echt de besten!). Het enige probleem van de afgelopen wedstrijden is alleen dat het nergens op lijkt. Tuurlijk, Armenie is een kolere-eind weg (als Bergkamp daar met het openbaar vervoer naar toe had gemoeten had Dennis zo’n beetje tot de winterstop de wedstrijden van Arsenal gemist, plus waar laat je 35 kilo strippenkaarten?) en dat veld was niet goed en ze riepen hele lelijke dingen van de tribune, in het Armeens, maar toch, en Andorra was helemaal vreselijk want die jongens (allemaal postbode geloof ik) kunnen helemaal niet voetballen dus dat deden ze ook niet en daarnaast gingen ze nog een beetje lopen tijdrekken en schoppen en noem maar op. Bah!

Ik vind eigenlijk dat we vanaf nu weer echt moeten gaan voetballen, one touch, snel, positiespel, Sar als zekerheid, Bouhlarouz als anker, Davids als vechter, Robben en Persie en Nistelrooy en van der Vaart als creatieven, en de rest opvullen met (voormalige) AZ-spelers. Mooi voetbal wil ik zien, en dan toch wereldkampioen worden! En totdat dat WK begint ga ik er verder niet over nadenken, of over praten. Ik ga lekker een goed boek lezen.