Dolf Jansen

Columns

Hoenderloo

Verschenen in Canal Plus op

Goedemorgen, gedecodeerden, zo voetbal je als een slappe krant en zo ga je met 9 uit 3 de volgende ronde in. En ze hoeven niet te verhuizen. Want de jongens van Frenk bleven het allerliefst in Hoenderloo. Dat je even weet wat weken van topspanning met een mens kunnen doen…nou, het allerliefst blijf ik in Hoenderloo. Die jongens hebben villa’s bij Barcelona en bv-tjes op de Seychellen, maar het allerliefst blijven ze in Hoenderloo.

Laatst na een rustdag reed de selectie terug naar Alcatraz, zoals ze het trainingskamp noemen, daar kwam een BMW, daar kwam een Bentley, daar kwam een Porsche…Hoenderloo keek zijn ogen uit: drie auto’s op een dag!

Ik ben ook niet speciaal gek op verhuizen, maar als het uit Hoenderloo is kan ik er toch wel een prettig gevoel bij krijgen: je flikkert je spullen in een doos, je vriendin pakt in een week of twee de rest van het huis in, je rijdt weg, je draait weer om, neemt alsnog de kinderen mee (doos 24, rode sticker, slaapkamer twee, breekbaar) en je gaat naar een nieuwe plek, een nieuwe toekomst, en vooral weg uit Hoenderloo.

Ik ken Hoenderloo niet, maar dat hoeft ook niet om er een geheel eigen beeld van te hebben. Vind ik. Ik zie pluimvee op straat, hard weglopend voor geile Willem die ‘m echt overal insteekt, ik zie een burgemeester met een hersencel meer dan de rest van de bewoners en een sollicitatiebrief op zak voor de vergelijkbare post in Middelburg,

ik zie een huis met een generator en de enige tv in de wijde omtrek, met zo’n kamer-antennetje dat je steeds in een bepaalde richting moet steken voor enige ontvangst, waarbij je nog moet kiezen tussen beeld en geluid,

ik zie stromend water, maar dan door een open riool,

ik zie alle canal plus-geabbonneerden woedend hun tv uitzetten, en dat is die zelfde tv, want als je die kamerantenne onder de juiste hoek in geile Willem steekt werkt ie ook als decoder!

En daar willen Frank en Roland en alle andere sterren dus blijven. Want daar voelen ze zich lekker, en op hun gemak.

De Volkskrant kopte gisteren ‘Oranje houdt reisschema compleet in eigen hand’. Ik begin het idee te krijgen dat dit hele toernooi is opgezet om onze jongens van stavast een paar rustige weken  op de Veluwe te bezorgen, ze voetballen niet voor eer en/of glorie, nee, ze voetballen om hun reisschema overzichtelijk te houden. Ronald de Boer kon niet meedoen vanwege een lichte heup-blessure, hij schijnt geoefend te hebben met het inpakken en aansluitend vertillen van zijn koffer en dat is ‘m een beetje in zijn heup geschoten,

Bergkamp aait briljante ballen maar je ziet toch aan ‘m dat ie in zijn hoofd weken bezig is geweest met de mogelijke verhuizing,

van der Sar kreeg al voor Nederland-Denemarken de punt van een verhuisdoos in zijn lies en toen Westerveld tegen de Franse corner volledig verstek liet gaan was ie met zijn hoofd bij de volgorde van het tas-inpakken, want als je je toilettas onderin doet kan je voor je in de verhuisbus stapt geen lekker luchtje meer opdoen, maar als je je toilettas bovenin stopt is de kans aanwezig dat er iets zwaars bovenop komt en plopt misschien het dopje van je luchtje en dat is ook niet echt fijn…de bal kwam voor, je zag Sander denken ‘zo een beauty-case is nog niet eens zo’n slecht idee’ en  toen was het nul-een! 

Waar nog bijkomt dat Davids zit met zijn brillen en Clarence met zijn haarbanden en van Hooydonk met zijn Portugese woordenboek en Frenk met zijn ondergoed en Neeskens met zijn bloknotes, en dan moeten er ook nog wat shirtjes en broekjes en kicksen mee. En 96 volkslied-jacks. Die hebben ze ook, volkslied-jacks, aangeboden door Nike, Philips en het Huis van Oranje, maar dan het echte en niet de debielencamping van het tweede net. Als je dat jack openritst klinkt het Wilhelmus en heb je het idee dat elk moment Bill van Dijk zijn hand op je bilpartij kan leggen. En omdat Beatrix en Willem Alexander bij de wedstrijd aanwezig waren, klonk er in de ArenA een extra coupletje Wilhelmus. Dat wordt nog wat bij de finale, als ongetwijfeld alle prinsjes plus aanhang op het ere-terras zitten. Maar eerst de Joegoslaven. Dat zijn jongens uit een land waar veel verhuist is, de afgelopen jaren. Dus ze hebben in elk geval wat om over te kletsen, zondag in de Kuip!

En nee, niet alle vrouwen hebben richtingsgevoel. Mijn vriendin bijvoorbeeld heeft het nauwelijks, maar die heeft weer een briljant gevoel van tijd. Dus ze weet in elk geval achteraf altijd hoe laat ze verdwaald is.